eur:
392.15
usd:
366.29
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Ezért vész el a szlovák állampolgárság

Összesen 443-an vesztették el szlovák állampolgárságukat az elmúlt két és fél év alatt a hatályos szlovákiai állampolgársági törvény következtében - írta a Sme szlovák napilap. Az érintettek közül csak 33-an voltak a magyarok a kimutatás szerint.

A túlnyomó többség (202 fő) a cseh állampolgárság felvétele miatt veszítette el a szlovákot - mondta a lapnak Alena Koisová, a belügyminiszteri kabinet kommunikációs osztályának munkatársa. A cseheken és a magyarokon kívül még németek (71), osztrákok (49), britek (31) veszítették el jelentős számban szlovák állampolgárságukat.

Robert Fico szlovák kormányfő előző kormánya idején, 2010-ben elfogadott állampolgársági törvény értelmében elveszítik szlovák állampolgárságukat azok, akik megszerzik valamely külföldi ország állampolgárságát. A törvényt a magyarországi "kettős állampolgárságról" szóló törvény elfogadása után fogadták el. Hatályba lépése óta többször is próbálták enyhíteni, de eddig egyetlen erre irányuló kísérlet sem járt sikerrel.

Jelenleg a belügyminisztérium dolgozik a törvény módosításán. Az új jogszabály kidolgozásában nemzetközi jogi szakértők, valamint a külügyminisztérium, az Európa Tanács és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főbiztosának az állásfoglalását is figyelembe kívánják venni.

Egyelőre nem tudni, mikor dönt a szlovák kormány a törvénymódosításról.

A jelenlegi jogszabály alkotmányos normakontrollját kérte az alkotmánybíróságról Gál Gábor (Most-Híd) vezetésével több parlamenti képviselő, mert szerintük a szóban forgó jogszabály ellentétes az ország alkotmányával.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×