INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Elraboltak egy magyar újságírót Szíriában

InfoRádió / MTI
Elrabolták Szíriában Szlankó Bálint újságírót, majd 12 óra múlva - kifosztva - elengedték. A Külügyminisztérium sajtó főosztályának vezetője az MTI-nek az érintett nevét nem említve elmondta: az újságíró hazautazását már szervezik.

Kaleta Gábor közölte: a magyar újságírót még kedden - két külföldi állampolgárral együtt - rabolták el, és miután kifosztották, szabadon engedték őket. Hozzátette: a magyar állampolgár a körülményekhez képest jól van, a konzuli szolgálat segítséget nyújt a hazatéréséhez, az utazását már szervezik.

Szlankó Bálint Facebook adatlapján angol nyelven azt írta: "épp most vagyok túl egy 12 órás emberrabláson Aleppóban".

A bejegyzés szerint ismeretlen fegyveresek kedd reggel egy mexikói és egy baszk újságíróval együtt rabolták el Aleppo keleti részén, a frontvonalhoz közel. Miután megbilincselték őket, bekötötték a szemüket, majd egy cellába vitték őket. Később értékeiket elvették, majd a város egy elhagyatott részén kitették őket. A három újságírónak sikerült eljutnia az egyik ellenzéki fegyveres csoport főhadiszállására.

Szlankó Bálint azt írta, hogy mind a hárman jól vannak, és sikerült elhagyniuk Szíriát. Az újságíró köszönetet mondott a kollégáinak, a családjának, valamint a spanyol és a magyar kormánynak a segítségért, hogy biztonságban visszajuthattak Törökországba.

A címlapról ajánljuk