eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

EU: "Semmi nem végleges, amíg nem minden végleges"

Az unió 2014 és 2020 közötti keretköltségvetéséről szóló EU-csúcs csak akkor lesz eredményes, ha minden vitatémában egyetértésre jutnak a részvevők - hangsúlyozta egy uniós forrás az MTI azon érdeklődésére, hogy Herman Van Rompuynek, az Európai Tanács elnökének a legújabb javaslata valóban tartalmazza-e a maximálisan adható kohéziós források GDP-hez viszonyított arányának emelését.

"Semmi nem végleges, amíg nem minden végleges" - fogalmazott az illetékes. Sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta a kohéziós "plafonról" szóló médiaértesüléseket.

A BruxInfo információja szerint Magyarország és a három balti ország esetében ez a "plafon" a bruttó nemzeti termék 2,35 százaléka helyett - ami az előző tervezetben szerepelt - 2,585 százaléka lehetne. Az Európai Bizottság - az EU központi javaslattevő-végrehajtó intézménye - eredetileg 2,5 százalékot indítványozott.

Az esetleges részeredmények - emelik ki tisztségviselők a csütörtök késő este kezdődött, nem sokkal éjfél után elnapolt, majd péntek délben újra kezdődő tanácskozás helyszínén - csak akkor jelentenek valódi előrelépést, ha minden szükséges résztémában megszületik a megállapodás.

Angela Merkel német kancellár a péntek délben kezdődő ülésre érkezve továbbra is pesszimista volt: annak az eshetőségéről beszélt, hogy újabb EU-csúcsot kell majd tartani a középtávú uniós költségvetés ügyében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×