eur:
388.96
usd:
363.46
bux:
68125.38
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Márciusban választ Olaszország

Március 10-re írta ki az előre hozott tartományi választásokat Giorgio Napolitano olasz államfő, aki a szombati lapok szerint ugyanezt a dátumot jelölheti meg a parlamenti választások időpontjaként is.

A korrupciós botrány miatt lemondott tartományi testületeket március 10-én választják újra Lazio, Lombardia és Molise régióban - a dátumról Giorgio Napolitano államfő határozott a Mario Monti miniszterelnökkel, valamint a szenátus és a képviselőház elnökével tartott találkozón.

A megbeszélésen döntöttek a parlamenti választásokról is, amelyeket a tartományi voksolással egy időben tartanak - vette biztosra az olasz sajtó, amely szerint kevéssé valószínű, hogy a gazdasági válságban többször is az urnákhoz szólítsák az olaszokat, mert az növelné a szavazások költségeit.

Maga Napolitano is feleslegesnek nevezte a választási időpontok megsokszorozását.

Az államfő ugyanakkor a parlamenti választások feltételeként szabta meg, hogy a római parlament elfogadja a jövő évi költségvetést.

A képviselőház november 22-én szavaz a Monti-kormány törvénycsomagjáról, amelyet a parlamentnek év végéig kell elfogadnia. Az államfő január 9-24. között oszlathatja fel a parlamentet.

A március 10-i választási dátum több szempontból is megfelelő - vélték a lapok, amelyek szerint a voksolás késő tavaszra halasztásának elkerülésével Napolitano megakadályozza, hogy a pártok a Monti-kormányt az utolsó hónapokban megbuktassák. Ezen kívül így még a jelenlegi államfő nevezi ki az új kormányfőt és minisztereit, mivel Napolitano mandátuma május 15-én jár le.

Az újságok ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az olaszok még mindig nem tudják, milyen választási törvény lesz érvényben, és kik lesznek a miniszterelnök-jelöltek. A pártok ugyanos még nem egyeztek meg az új választási törvényről. A balközép Demokrata Párt november 25-én, a jobbközép Szabadság Népe december 16-án választja meg miniszterelnök-jelöltjét. Azt sem tudni még, hogy Monti milyen politikai jövőt választ magának.

Az olaszok tavasszal a köztársaság immáron 62. kormányát választják meg, 2000 óta pedig a nyolcadikat.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, nagy erőkkel támad az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×