eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nem lesz könnyű dolga Obamának a következő négy évben

Bár a választási kampányban nem sok szó esett Európáról, az Egyesült Államok számára kulcsfontosságú, hogy az európai gazdaság jó működjön - mondta Simai Mihály közgazdász, akadémikus.

Az Egyesült Államok gazdasága igen súlyos költségvetési helyzettel áll szemben, amelynek rendezése elengedhetetlen - mondta az InfoRádiónak nyilatkozó közgazdász annak kapcsán, hogy az újraválasztott Barack Obamának nem lesz könnyű dolga.

Simai Mihály kiemelte: a Bush-adminisztrációból származó adókedvezmények lejárnak, és döntés született a költségvetési kiadások csökkentéséről. Az államadósság felső szintjét szabályozó törvény is most fog életbe lépni.

Érdemek

Obama megmentette az amerikai autóipart, amely nélkül az USA még súlyosabb gazdasági helyzetbe került volna, ezt mindenképp az adminisztráció érdemei közé kell sorolni az akadémikus szerint.

Vállalta azon költségek nagy részét is, amelyek az amerikai nagybankok megmentését és a bankrendszer stabilizálást segítették, de a munkahelyteremtés nem úgy sikerült, ahogy azt eltervezte Obama.

Obama napja

A hivatalban lévő demokrata párti elnök a részeredmények szerint a győzelemhez szükséges 270-nél jóval több, 303 elektori voksot gyűjtött be a kedden tartott elnökválasztáson, míg republikánus párti ellenfele, Mitt Romney 206-ot szerzett - olvasható az MTI összefoglalójában. Az összes leadott szavazatot tekintve Obama a választópolgárok 50,1 százalékának támogatását kapta, míg Romney 48,4 százalékáét.

Obama - több más, úgynevezett billegő vagy "csatatérállamban" elért győzelem mellett - győzni tudott a mindkét kampánystáb által kulcsfontosságúnak tartott Ohióban, és az állam 18 elektorával érte el az elnökválasztói testületben a minimálisan szükséges 270 szavazatot. Ezzel ismét bebizonyosodott az a politikai axióma, hogy Ohio elhódítása nélkül republikánus elnökjelölt nem tud győzni az Egyesült Államokban.

A II. világháború utáni időszakban ezzel - Bill Clinton után - Obama a második olyan demokrata párti elnök, aki meg tudta szerezni a második mandátumot is, és a Fehér Ház első olyan lakója, akinek 7,5 százalék feletti munkanélküliségi ráta felett sikerült a duplázás.

Megválasztása után Barack Obama chicagói kampányközpontjában, több ezer támogatója előtt mondott lelkesítő beszédében azt hangoztatta, hogy céltudatosabban és nagyobb ihlettel tér vissza a Fehér Házba. Az újraválasztott elnök hangsúlyozta: kompromisszumokra van szükség ahhoz, hogy előrevigyék az országot.

"Ez a nagy kihívások ideje Amerika számára, és imádkozom azért, hogy az elnök sikeres legyen nemzetünk irányításában..." - mondta Romney a bostoni kampányközpontban összegyűlt hívei előtt, miután telefonon gratulált Obamának.

Ami a kongresszusi választásokat illeti: a részeredmények szerint a demokraták a republikánusok rovására egy mandátummal, 52-re tudták növelni szenátoraik számát a százfős felsőházban, ahol 33 helyért folyt a versengés. A Republikánus Pártnak legalább 45 szenátora lesz. Három szenátusi hely sorsa még nem dőlt el.

Gratulációk

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke örömét fejezte ki Obama újraválasztása kapcsán. Az Egyesült Államokat az unió stratégiai partnerének nevezve reményüket fejezték ki, hogy folytatódik az utóbbi négy évre jellemző szoros együttműködés, Brüsszel és Washington közösen lép fel a gazdasági és biztonsági kihívásokkal szemben. Gratulált Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára is.

Számos európai politikus mellett Izrael, Oroszország, Kína, Japán, a Dél-afrikai Köztársaság és Kenya is üdvözölte szerdán Barack Obamát újraválasztásának alkalmából. Mahmúd Abbász palesztin elnök, Mohamed Murszi egyiptomi államfő és az emigráns szíriai ellenzék is gratulált. Moszkva olyan messzire hajlandó elmenni az együttműködésben az amerikai kormányzattal, amennyire csak Washington arra készen áll - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.

Kalifornia lakosai népszavazáson elutasították a halálbüntetés eltörlését - közölték a hatóságok a szavazólapok csaknem háromnegyedének feldolgozása után. A szavazók majdnem 54 százaléka voksolt nemmel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×