eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A budapesti nagykövet az amerikai-magyar kapcsolatokról

Az amerikai-magyar kapcsolatokat a szövetségi viszony, a közös értékek határozzák meg, és ez sosem fog megváltozni annak függvényében, hogy éppen melyik párt adja az Egyesült Államokban az elnököt - szögezte le Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet az MTI-nek adott szerdai exkluzív interjújában.

A nagykövet azzal kapcsolatban, hogy mire számíthat Magyarország és a magyar kormány az új Obama-kormány megalakulásával, kijelentette: a NATO-szövetségesi viszony, a partneri, baráti viszony, a közös értékek "kétoldalú kapcsolataink fundamentumai".

A november 6-i amerikai választások után a magyar sajtónak adott első nyilatkozatában a nagykövet arról beszélt: hosszú és nehéz elnökválasztási kampány ért véget, és büszke arra, hogy a választási folyamat átlátható, nyitott és lendületes volt. Azt mondta, örül annak, ahogy a honfitársai odaadással vettek részt a szavazáson, harcolva azért, amiben hisznek.

Fontosnak tartotta kiemelni: amikor a választási verseny véget ér, mindkét oldal tiszteletben tartja az eredményt, és hitet tesz az együttműködés mellett. Az újraválasztott Barack Obama elnök kijelentette, hogy azok érdekében is dolgozni fog, akik nem rá szavaztak, kihívója, Mitt Romney pedig elismerve Obama győzelmét jókívánságait fejezte ki az elnöknek.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis elmondta, az Egyesült Államokban többnyire nem az a helyzet, hogy ugyanaz a párt adja az elnököt, amelyiknek többsége van a képviselőházban és a szenátusban. "Ezért történelmünk során meg kellett találjuk az együttműködés útjait, a pártvonalakat átlépve, például annak érdekében, hogy az Egyesült Államok jó, erős partnere lehessen Európának" - tette hozzá.

A nagykövet asszony - aki a választási eredmények alakulását kora hajnalig a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) amerikai elnökválasztási partiján követte figyelemmel a budapesti Corinthia Hotelben - személyes terveivel kapcsolatban elmondta: három éve budapesti nagykövet, és az amerikai nagykövetek szolgálati ideje általában nem sokkal haladja meg ezt a periódust. Hozzátette, megbeszéli a dolgot a családjával, nem tudja, még meddig marad Budapesten. Azt mondta, ő és családja - férjével és két fiukkal van Magyarországon - minden pillanatát élvezte az itt töltött éveknek, és nagy megtiszteltetés számára, hogy hazáját ebben a csodálatos országban képviselheti.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×