eur:
388.81
usd:
360.72
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Szerbia az ENSZ-BT összehívását kérte

Elmarad Martonyi János magyar Külügyminiszter találkozója szerb vendéglátójával, miután Vuk Jeremic New Yorkba utazott, az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésére, amelynek összehívását Szerbia és Oroszország kérte az észak-koszovói helyzet kiéleződése miatt. Az észak-koszovói szerbek a barikádokon töltötték a szerda éjszakát és Kosovska Mitrovica legfontosabb hídját lezárták, tiltakozásul amiatt, hogy a pristinai kormány - az EU és a NATO misszióinak támogatásával - át akarja venni a Szerbia felé vezető határátelők ellenőrzését.

A csütörtökön Belgrádba érkezett Martonyi Jánosnak az eredeti program szerint déltájban kellett volna kétoldalú megbeszélést folytatnia Jeremiccsel.

A magyar diplomácia vezetőjét a Nyugat-Balkánról szóló belgrádi nemzetközi biztonságpolitikai fórumra várják, amelyet Boris Tadic szerb elnök nyitott meg délelőtt.

Magyar diplomáciai források közölték az MTI tudósítójával, hogy Martonyit Bozidar Djelic, a szerb kormány alelnöke és integrációs ügyekért felelős minisztere fogadja, s a találkozó után sajtóértekezletet tartanak.

A szerb külügyminisztérium is arról tájékoztatott közleményében, hogy a szerb-magyar külügyminisztériumi találkozót "elhalasztották", mert Jeremic New Yorkba utazik, hogy részt vegyen a koszovói helyzetnek szentelt BT-ülésen. A Tanjug hírügynökség úgy értesült, hogy a nyugati országok kérésére zárt ajtók mögött tartják meg a BT-ülést.

Vuk Jeremic szerda este levelet írt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak, amelyben felszólította a világszervezetet, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést, megakadályozandó a pristinai hatóságok által beharangozott egyoldalú lépéseket, amelyekre nem adta áldását a főtitkár koszovói különmegbízottja vagy a Biztonsági Tanács. Ellenkező esetben - írta Jeremic - veszélybe kerülhet a belgrádi-pristinai párbeszéd.

Jeremic emlékeztetett arra, hogy a pristinai hatalom több olyan nyilatkozatot tett, amelyek szerint pénteken egyoldalúan vám- és határellenőrzést vezetnek be a koszovói-szerbiai adminisztratív határon. Szerbia értesítést kapott arról, hogy a békefenntartó haderő, a KFOR és az EU koszovói igazságügyi és rendőrségi missziója (EULEX) meg akarja könnyíteni e terv végrehajtását, ami - Jeremic szerint - erősen ellentmond az ENSZ BT 1244-es koszovói határozata által kijelölt semleges mandátumuknak.

A külügyminiszter szerint rendkívül fontos lenne, hogy a KFOR és az EULEX hatáskörének megfelelően tevékenykedne.

Feszült a helyzet

Az észak-koszovói szerbek a barikádokon töltötték a szerda éjszakát és Kosovska Mitrovica legfontosabb hídját lezárták, tiltakozásul amiatt, hogy a pristinai kormány - az EU és a NATO misszióinak támogatásával - át akarja venni a Szerbia felé vezető határátelők ellenőrzését.

Miután Koszovó lépését Belgrád is hevesen ellenzi, Szerbia és Oroszország szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli összehívását kérte, az észak-koszovói helyzet kiéleződésére hivatkozva, s a csütörtöki BT-ülésre New Yorkba utazott Vuk Jeremic szerb külügyminiszter.

Csütörtök éjfélkor jár le a határidő, amikortól a Jarinje és Brnjak átkelők ellenőrzését a koszovói vámosok készülnek átvenni az EU koszovói igazságügyi és rendőrségi missziója (EULEX) és a nemzetközi békefenntartók (KFOR) közreműködésével.

Hogy megakadályozzák ennek végrehajtását, a tiltakozó szerbek eltorlaszolták a Leposavicból Jarinje felé vezető utat is.

Az EULEX csütörtök virradóra kiadott közleménye hangsúlyozza, hogy a két átkelő ellenőrzését "vegyes összetételű" erők fogják végezni, és megbízatásuk értelmében az operatív munka az EULEX egységeire hárul majd.

Csütörtök délelőtt Pristinába érkezik Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, akit - értesülések szerint - déltájban fogad Hashim Thaci koszovói miniszterelnök.

Kosovska Mitrovicában és Zvecanban az éjszaka óta szünetel az üzemanyag- és gázszolgáltatás.

A kiéleződött észak-koszovói helyzet miatt szerdán számos szerb és külföldi újságíró és forgatócsoport érkezett Kosovska Mitrovicába.

Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Mesterségesen megdrágított húsok és tejtermékek – leleplezték a Világbank tervét

Mesterségesen megdrágított húsok és tejtermékek – leleplezték a Világbank tervét

Egy új dokumentumban a Világbank azt javasolja, hogy a gazdag országok a CO2-gazdag termékek, például a vörös húsok és a tejtermékek támogatására fordított milliárdokat a jövőben olyan éghajlatbarát termékekre költsék el, mint a baromfitenyésztők, a gyümölcs- és a zöldségtermesztők segítése. Az ajánlás egyike a bank számos javaslatának, amelyekkel a mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatból származó, az éghajlatot károsító szennyezés csökkentésére törekszik, mivel ezek a szektorok felelősek az üvegházhatású gázok globális kibocsátásának közel egyharmadáért.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×