eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Rick Perry a vetélytársak kereszttüzében

Vetélytársainak kereszttüzébe került a republikánus elnökaspiránsok hétfő esti tévévitájában Rick Perry, aki jelenleg a saját pártján belül a legnagyobb támogatást élvezi a hivatalos jelöltség elnyeréséért.

A népszerűségi lista második helyén álló Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó - a műsorvezető szerepét átvéve - már a műsor elején azt a kérdést szegezte a Texast irányító Perrynek, hogy valóban alkotmányellenesnek, csődbe jutottnak és egyfajta (Ponzi-rendszerű) piramisjátéknak tartja-e az amerikai nyugdíjrendszert, és valóban úgy gondolja-e, hogy szövetségi program formájában meg kellene szüntetni.

Perry kijelentette, nem ért egyet a társadalombiztosítás 70 évvel ezelőtti létrehozásával, de hozzátette: a jelenlegi biztosítottak és a hamarosan jogosulttá válók védelmet élveznek. Azzal vágott vissza Romneynak, hogy az riogatni akarja az időseket - akik egyébként nagy számban élnek a hétfői vitának otthont adó Floridában -, és hogy korábban maga is bűncselekményhez hasonlította azt, ahogy a társadalombiztosítási alapokat kezelik.

A CNN és az ultrakonzervatív Tea Party Express csoport által Tampában megrendezett megmérettetés mind a 8 részvevője egyetértett abban, hogy a gazdaság fellendítésében az állami ösztönző csomagok helyett a kockázatvállaló magánvállalkozásokra nehezedő terhek csökkentésének kell játszania a kulcsszerepet, az egészségügyben és a társadalombiztosítás terén pedig az öngondoskodásnak kell átvenni az adóbevételekre támaszkodó rendszerek helyét.

A vita hangulatára jellemző volt, hogy amikor Ron Paul texasi képviselő azt a kérdést kapta, hogy hagyná-e meghalni azt a fiatalembert, aki egy közlekedési baleset miatt kómába esett, de nincs egészségügyi biztosítása, a közönség soraiból többen bekiabálták, hogy "igen!"

Romney, amikor megkérdezték tőle, vajon Perry javára írható-e, hogy a válság kezdete óta Texasban jött létre az új amerikai munkahelyek csaknem fele, a volt massachusettsi kormányzó azt felelte, hogy az, akinek négy ász van a kezében, még nem feltétlenül jó pókerjátékos. Ezzel arra utalt, hogy az ország legnagyobb államában nem ismerik jövedelemadót és túlszabályozottságot, viszont van olaj és vállalkozásbarát republikánus törvényhozás.
Perry erre azt mondta, Romney - aki egyébként ismét támadások kereszttüzébe került az általa Massachusettsben bevezetett, s Obama által mintának tekintett egészségbiztosítási rendszer miatt - jobban ért a pókerhez, mint a munkahelyteremtéshez.

Michele Bachmann amiatt támadta Perryt, hogy 2007-ben elrendelte a méhnyak-rák elleni HPV-védőoltást a 12 éves iskolás lányok számára (amit később megbánt) és rámutatott, hogy a kormányzó volt kabinetfőnöke egy gyógyszeripari cég lobbistája volt. Perry azt válaszolta, hogy ez a cég a Merck volt, amely 5 ezer dollárral járult hozzá a kampányához és sértésnek venné, ha Bachmann úgy gondolná, hogy őt ennyiért meg lehet vásárolni. A vitának a bevándorlásról szóló részében a texasi kormányzót bírálták amiatt, hogy 2001-ben engedélyezte az illegális bevándorlók gyermekeinek állami iskoláztatását.

Barack Obama amerikai elnök hétfőn az NBC televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy a republikánus kihívói közül Rick Perry és Mitt Romney a "leghitelesebb" jelölt. Perry támogatottsága egyébként, a CNN és az ORC közös felmérése szerint a vita előtt a republikánus szimpatizánsok között 38 százalékos volt, szemben Romney 16 százalékával. A vita többi hat részvevője közül egyedül Ron Paul texasi képviselő népszerűsége mutatott még kétjegyű értéket.

Ugyanezen közvélemény-kutatás szerint a republikánusok 42 százaléka véli úgy, hogy az összes jelölt közül Perrynek van a legtöbb esélye legyőzni Obamát. 26 százalék Romneyt gondolja nyerőnek. A volt texasi kormányzónak azzal, hogy versenybe szállt, sikerült elhódítania a Tea Party mozgalom favoritjának tekintett Bachmann támogatóinak jelentős részét.

A republikánus elnökaspiránsok immár ötödik alkalommal mérkőztek meg egymással a kamerák előtt. A legközelebbi vita a jövő héten lesz, amelyet továbbiak követnek majd.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×