eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Ki követte el a merényleteket?

A Norvégiában pénteken végrehajtott kettős merénylet elkövetésével gyanúsított férfi jobboldali, "keresztény fundamentalista" és az "iszlám vallással szemben ellenséges" nézeteket vall - közölte a norvégiai rendőrség.

A norvég sajtó Anders Behring Breivik néven azonosította a tettest, a rendőrség egyenlőre nem hajlandó megerősíteni ezt az információt.

A nyomozás adatai eddig arra utalnak, hogy a 32 éves, "tősgyökeres" norvég férfi magányos elkövető volt, mindazonáltal a rendőrség nem tartja kizártnak további gyanúsítottak őrizetbe vételét.

Sveinung Sponheim felügyelő az NRK közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában úgy fogalmazott: a gyanúsított internetes bejegyzéseiből arra lehet következtetni, hogy "bizonyos politikai nézetei a jobboldal és a muzulmánellenesség felé hajlanak, de korai lenne megmondani, hogy ez volt-e tettének egyik indítéka".

Egy névtelenül nyilatkozó rendőr kijelentette, hogy a jelek szerint nem nemzetközi terrorszervezetek állnak a háttérben, hanem egy magányos elkövető hajtotta végre mindkét merényletet.

"Úgy tűnik, hogy nem iszlamista terrorizmusról van szó, hanem egy őrült művéről" - fogalmazott.

Jens Stoltenberg norvég miniszterelnök szombaton tartott sajtóértekezletén kijelentette, hogy nem akar a kettős merénylet elkövetésének okain spekulálni.

"Más országokkal összehasonlítva nem mondanám, hogy Norvégiában nagy problémát jelentenek a jobboldali szélsőségesek. De voltak bizonyos csoportok, amelyek tevékenységét korábban nyomon követtünk, és rendőrségünk tudja, hogy működnek bizonyos jobboldali csoportok" - mondta.

A VG című norvég lap azt írta internetes oldalán, hogy a magas, szőke, kék szemű férfi - aki kereskedelmi szakközépiskolát végzett - korábban nacionalistának, a kulturális sokszínűség ellenségének nevezte magát az interneten, a www.document.no című oldalon. Az NRK szerint a férfi ugyanakkor elhatárolódott a neonácizmus eszméitől.

A gyanúsított egy fiatalkori barátja elmondta, hogy a férfi régóta sokakat felháborító hozzászólásokat írt az interneten, és emiatt törölték is a profilját a Facebook közösségi oldalról. Ezért új profilt készített magának, és ezután nyilvánosan már nem hangoztatta addigi, másokat megbotránkoztató véleményét.

Anders Behring Breivik a Facebookon jelenleg fellelhető profilján azt írta magáról, hogy "konzervatív", "keresztény" és "nőtlen", érdeklődik a vadászat és olyan számítógépes játékok iránt, mint a World of Warcraft és a Modern Warfare 2. Állítása szerint a Breivik Geofarm nevű biogazdaság igazgatója.

A Norvégiában nyilvános adóbevallások szerint 2009-ben nem volt jövedelme, az azt megelőző években is rendkívül szerény összegekről számolt be.

A Twitterről mindössze egy üzenetet küldött, még július 17-én. Ebben John Stuart Mill angol filozófus egyik gondolatát idézte, miszerint "egy hittel rendelkező személynek akkora ereje van, mint százezer másiknak, akiknek csak érdekeik vannak".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×