eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Tragédiák Norvégiában - a nap hírei

Oslóban egyre több megerősített halálos áldozata és több tucat sebesültje van a kormányzati negyedben elkövetett pokolgépes merényletnek, és a kormányzó norvég munkáspárt ifjúsági táborában végrehajtott fegyveres támadásnak. Nyilvános az új Munka törvénykönyvének tervezete, amit a szakszervezetek bírálnak, a munkaadók képviselői viszont rugalmasnak tartanak. Megkezdődött a Művészetek Völgye, 10 napon át 1800 programon vehetnek részt az érdeklődők. A nap hírei 2011. július 22-én, pénteken.

Tragédiák Norvégiában

Norvégiában a rendőrség szerint 9-10 halálos áldozata van az Oslo melletti ifjúsági táborban elkövetett támadásnak. Egy rendőrnek öltözött férfi kezdett lövöldözni a norvég fővárostól 40 kilométerre fekvő Utoya szigetén, ahol a kormányzó norvég munkáspárt ifjúsági szekciója ülésezett. Nem tudni, hogy hányan sebesültek meg. Egy embert őrizetbe vettek, ő is megsérült. Alig egy órával korábban pokolgép robbant a norvég főváros kormányzati negyedében heten haltak meg a terrorakcióban, a 15 sebesült közül több súlyos állapotban van. A házilag készített, és a feltételezések szerint kocsiba rejtett pokolgép elképesztő pusztítást végzett Oslo központjában, súlyosan megrongálódott a többszintes kormányzati épület, a környéket törmelék és füst borítja. Jens Stoltenberg kormányfő nem sérült meg, nem volt az épületben a merénylet idején. A miniszterelnök egyébként hivatalos volt az ifjúsági táborba is, ahol a lövöldözés kirobbant. A The New York Times úgy tudja: a merényletekért az Ansar al-Jihad al-Alami nevű terrorista szervezet vállalt felelősséget, a támadás okaként Norvégia afganisztáni jelenlétét nevezték meg. A Külügyminisztériumnak nincs tudomása arról, hogy lenne magyar áldozata az oslói pokolgépes merényletnek. Szűcs Gabriella, a Külügyminisztérium helyettes szóvivője azt mondta, azt kérik a kint tartózkodó magyaroktól, hogy vegyék fel a kapcsolatot a magyar konzulátussal. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is elítélte a terrorakciót, Washington pedig segítséget ajánlott fel a norvég kormánynak. A NATO-tag Norvégiában a második világháború óta nem követtek el merényletet.

Megvan a tervezet

Nyilvánosságra hozta a Nemzetgazdasági Minisztérium az új Munka törvénykönyvének tervezetét, amelyet társadalmi vitára bocsátott. A kormányzati portálon olvasható tervezet szerint változik a rendkívüli munkavégzés kifizetése, a szabadság kiadása, a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatos szabályozás, és megszűnnek a felmondási tilalmak is. A tervezet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége szerint a foglalkoztatás rugalmasságát segíti, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége viszont úgy látja, hogy lesznek vitás pontok, de bíznak az érdemi szakmai egyeztetésben.

Augusztus 9. a pótfelvételi határideje

A felsőoktatási intézményekbe jelentkezők kétharmadát felvették az idén, az egyetemre, főiskolára bekerült csaknem 98 ezer diák 75 százaléka államilag támogatott, míg 25 százaléka költségtérítéses képzésben tanulhat majd. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár elmondta, hogy az államilag támogatott képzésekre mintegy 53 ezren kerültek be, és csaknem ugyanennyien tanulhatnak majd költségtérítéses formában. Akik most nem kerültek be egyetlen helyre sem, vagy nem felvételiztek, azok a pótfelvételin próbálkozhatnak; erre a jelentkezési határidő augusztus 9-e.

További hírek

A nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott szerint beigazolódott, hogy szükséges és helyes döntést hozott a kormány, amikor elindította a nyugdíjvédelmi programot. Selmeczi Gabriella elmondta, hogy a Nyugdíjreform és Államadósság-csökkentő Alap előzetes adatai alapján a tb-rendszerbe visszalépő tagok átlagosan 76 ezer forintot kapnak, amiben a reálhozam mellett benne van a tagdíj-kiegészítés is. A politikus szerint azokat sem érheti kár, akik nem kapnak pénzt, mert a kormány vállalta, hogy az ő befizetéseiket kipótolja.

Hétfőtől indulhat újra a magyar zöldségek oroszországi exportja, ha megvannak az ehhez szükséges laboratóriumi eredmények. Az orosz tiszti főorvosi hivatal július elején a hasmenésjárvány miatt tiltotta be az unióból érkező zöldségek importját. Magyarország az uniós tagállamok közül kilencedikként kapta meg a zöldségexport felújítására vonatkozó engedélyt.

Hétfő délután tartják a hágai Nemzetközi Törvényszéken a háborús bűnökkel vádolt Goran Hadzic első meghallgatását. Ismertetik vele a vádakat, és megkérdezik tőle, hogy bűnösnek tartja-e magát. Ha mindegyik vádpontban bűnösnek vallja magát, nem lesz tárgyalást, csak ítéletet hoznak. Az utolsó feltételezett dél-szláv háborús bűnöst szerdán fogták el a szerb titkosszolgálat emberei egy vajdasági faluban, majd Belgrád kiadta őt Hágának, ahová pénteken szállították át Belgrádból. A hágai törvényszék Goran Hadzic-ot tartja felelősnek azért, hogy a jugoszláv néphadsereg és szerb szabadcsapatok a mai Horvátország keleti részén 1991 és 1995 között megöltek több száz horvát hadifoglyot, több ezer embert elűztek, táborokba zártak és megkínoztak.

Itthon megkezdődött a 21. Művészetek Völgye Fesztivál Kapolcson. Márta István, a rendezvény igazgatója a megnyitón arról beszélt, hogy anyagi okok miatt a korábbi hat helyett idén csak három Balaton-felvidéki községben - Kapolcson, Taliándörögdön és Vigántpetenden - zajlik a fesztivál. Idén 10 napon át 90 helyszínen mintegy 1800 programon vehetnek részt az érdeklődők. Márta István kiemelte Dés László zeneszerző és Esterházy Péter író fellépését, az újdonságok közül pedig a Kaláka Versudvarra hívta fel a figyelmet, ahol a zenét és a költészetet kötik majd össze, a többi között a Kaláka együttes, Mécs Károly, Gryllus Dorka, Ferenczi György és a Rackajam részvételével.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
OTP-vezérhelyettes: jó az új otthonfelújítási program, de lehetnek gyermekbetegségek

OTP-vezérhelyettes: jó az új otthonfelújítási program, de lehetnek gyermekbetegségek

Hol tart a Magyar Bankszövetség digitalizációs javaslatának implementációja? Pontosan hogyan kell értelmezni a 15 perces lakáshitel koncepcióját? Milyen pozitív, hosszú távú hatása lehet a júniusban induló otthonfelújítási támogatási programnak, és milyen gyermekbetegségek ütközhetnek ki a megvalósítás közben? Milyen hatást gyakorol a CSOK Plusz a lakáshitelezésre, meddig lehet fenntartani a jelenlegi kamatszinteket, ha nem csökkennek a hosszú oldali hozamok, és hol van az AI jelenlegi helye a lakossági bankolásban? Többek között ezekről a kérdésekreől beszélt Becsei András, az OTP vezérigazgató-helyettese, a Magyar Bankszövetség alelnöke a Portfolio Checklist podcastjéban, amelyet a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciára kitelepült stúdióban rögzítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×