eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A szigeten is többen meghaltak

Norvégiában a rendőrség szerint 9-10 halálos áldozata van az Oslomelletti ifjúsági táborban elkövetett támadásnak. Egy rendőrneköltözött férfi kezdett lövöldözni a norvég fővárostól 40 kilométerrefekvő Utoya szigetén, ahol a kormányzó norvég munkáspártifjúsági szekciója ülésezett. Nem tudni, hogy hányan sebesültek meg.Egy embert őrizetbe vettek, ő is megsérült.

Alig egy órával korábban pokolgép robbant a norvég főváros kormányzati negyedében. Heten haltak meg a terrorakcióban, a 15 sebesült közül több súlyos állapotban van.

A házilag készített, és a feltételezések szerint kocsiba rejtett pokolgép elképesztő pusztítást végzett Oslo központjában, súlyosan megrongálódott a többszintes kormányzati épület, a környéket törmelék és füst borítja.

Jens Stoltenberg kormányfő nem sérült meg, nem volt az épületben a merénylet idején. A miniszterelnök egyébként hivatalos volt az ifjúsági táborba is, ahol a lövöldözés kirobbant.

A The New York Times úgy tudja: a merényletekért az Ansar al-Jihad al-Alami nevű terrorista szervezet vállalt felelősséget, a támadás okaként Norvégia afganisztáni jelenlétét nevezték meg.

A Külügyminisztériumnak nincs tudomása arról, hogy lenne magyar áldozata az oslói pokolgépes merényletnek. Szűcs Gabriella, a Külügyminisztérium helyettes szóvivője azt mondta, azt kérik a kint tartózkodó magyaroktól, hogy vegyék fel a kapcsolatot a magyar konzulátussal. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is elítélte a terrorakciót, Washington pedig segítséget ajánlott fel a norvég kormánynak. A NATO-tag Norvégiában a második világháború óta nem követtek el merényletet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×