eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Összefogás vezetett a Murdoch-lap leleplezéséhez

A Rupert Murdoch nagy-britanniai médiabirodalmán belüli mobiltelefon-lehallgatási botrányra talán sohasem derült volna fény a brit The Guardian és az amerikai The New York Times együttműködése nélkül - írta csütörtöki lapszámában a szintén amerikai The Washington Post.

A brit lap főszerkesztője, Alan Rusbridger 2010 elején hívta fel amerikai kollégáját, Bill Kellert. A The Guardian volt az egyetlen jelentősebb újság a brit médiában, amely azután is foglalkozott az üzenetrögzítők lehallgatásával, hogy a brit rendőrség 2007-ben hivatalosan lezárta az ügyet, de a lap oknyomozása több területen is akadályba ütközött, ezért egy partnerre volt szüksége.

Közben kiderült, hogy brit lapok több ezer esetben alkalmaztak magándetektíveket bizalmas információk megszerzésére, nem egyszer törvénysértő módon. A BBC rádió feltáró riportja szerint a nemrég kirobbant súlyos sajtóetikai botrány rendőrségi vizsgálata így túlterjedhet a Murdoch-féle újság- és médiabirodalom határain.

A leghallgatottabb BBC-csatorna, a Radio 4 riportja szerint a Scotland Yard nemrégiben aktákat kért be a brit információs kormánybiztos irodájától egy korábbi vizsgálattal kapcsolatban. A BBC tudomása szerint ezekből az aktákból az derül ki, hogy az elmúlt években 31 brit sajtókiadvány háromszáz újságírója összesen négyezer esetben vette igénybe magánnyomozók szolgáltatásait bizalmas értesülések megszerzésére, és ezekhez az információkhoz a detektívek sok esetben illegális módon jutottak.

Az aktákban a nagy tömeglapok közül felbukkan a konzervatív Daily Mail és a baloldali Daily Mirror címe, valamint a Sunday People-é, amely egy viszonylag kisebb olvasottságú vasárnapi pletykalap

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×