eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Tripoli nem tárgyal Kadhafi távozásáról

Tripoli nem hajlandó Kadhafi lemondásáról tárgyalni - jelentette ki szerdán Moszkvában Abdul Ati el-Obejdi, a hivatalos líbiai rezsim külügyminisztere szerdán Moszkvában, ahol Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel tárgyalt.

"Moammer el-Kadhafi távozása nem szerepel az Afrikai Unió javaslataiban" - mondta a líbiai diplomata, s emlékeztetett rá, hogy az indítvány tűzszünetre, a NATO-bombázások beszüntetésére és minden oldal bevonásával politikai párbeszéd megkezdésére irányul.

Hangsúlyozta: a probléma katonai úton nem oldható meg, minden félnek lépéseket kell tennie a békés rendezés érdekében, s abban minden félnek részt kell vennie, nem csupán a felkelőknek.

Obejdi elítélte a külső beavatkozást, ezen belül a felkelőknek szóló fegyverszállításokat, hangsúlyozva, hogy az nem segíti elő a megoldást.

Végül elismeréssel szólt a Líbiával kapcsolatos orosz álláspontról, amelyet "ésszerűnek és kiegyensúlyozottnak" nevezett.

A találkozó előtt orosz külügyi források elmondták: Tripoli kérésére, "az Afrikai Unió és az ENSZ rendezési erőfeszítéseinek a támogatása jegyében" fogadják Obejdit.

Néhány napja Kadhafi képviselői Tuniszban egy amerikai küldöttséggel találkoztak, de a megbeszélés jelentős eredményt nem hozott, mivel ott sem sikerült megállapodni Kadhafi távozásáról.

Moszkvában májusban már tárgyaltak mind Tripoli, mind Bengázi képviselői. A nyolcak deauville-i csúcstalálkozóján felkérték Oroszországot a líbiai közvetítésre, az orosz fél azonban ettől elzárkózott. Lavrov hangsúlyozta, hogy Oroszország nem kíván vezető szerepet vállalni a rendezésben, hanem ezt az Afrikai Uniónak szánja. Ugyanakkor fenntartja a kapcsolatot a szembeálló felekkel, és - mint Lavrov mondta -, arra ösztönzi őket, hogy helyezkedjenek konstruktív álláspontra, mutassanak felelősséget országuk és népük sorsával kapcsolatban és kezdjenek tárgyalásokat az Afrikai Unió és az ENSZ javaslatai alapján.

Lavrov a minap kifejtette: Oroszország nem ért egyet azokkal, akik kizárólag csak a líbiai ellenzék Átmeneti Nemzeti Tanácsát ismerik el, de természetesen a tanácsot is a tárgyalásokba bevonandó félnek tekinti.

Az orosz külügyminiszter többször is hangsúlyozta: Oroszország nem akarja befogadni el-Kadhafit, ha az elhagyja Líbiát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×