eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az ellenzék győzött a thaiföldi parlamenti választáson

Az ellenzéki Pheu Thai párt abszolút győzelmet aratott a vasárnap tartott thaiföldi parlamenti választáson, így egyedül is kormányt tud alakítani.

A szavazatok 100 százalékának összesítése után a választási bizottság közölte, hogy a Pheu Thai az 500 mandátumból 265-öt szerzett meg, az Abhiszit Veddzsadzsiva leköszönő miniszterelnök vezette Demokrata Párt pedig 159 képviselőt küldhet a parlamentbe. A választási részvétel közel 75 százalékos volt.

A választási bizottság közel kétszáz panaszt vizsgál meg, ezek többsége szavazatvásárlási visszaélésekről szól. A testületnek egy hónapja van arra, hogy érvényessé nyilvánítsa vagy megsemmisítse az eredményeket. A bizottság egyik névtelenül nyilatkozó tagja közölte, hogy öt jelölt esetében máris a "piros lap" mellett döntöttek. Azt azonban nem árulta el, hogy melyik párt jelöltjeiről van szó.

A turisták által a "mosolyok országaként" emlegetett, 66 milliós Thaiföldön a mostani parlamenti választástól sokan azt remélik, hogy véget ér a politikai erőszak korszaka, és sikerül csökkenteni a fővárosi elitet és a hátrányos helyzetű vidékieket, illetve városlakókat elválasztó mély szakadékot.

A délkelet-ázsiai országot megosztó nagy törésvonal a királypárti bangkoki elit (sárgaingesek) és a 2006-ban puccsal megbuktatott, száműzetésbe vonult Thakszin Sinavatra szavazóbázisának számító vidék (vörösingesek) között húzódik. A volt miniszterelnök főleg az északkeleti, rizstermesztő régiókban népszerű. A mostani parlamenti választás - ahogyan az előző három is - egyúttal a Thakszin Sinavatra vitatott öröksége melletti vagy elleni népszavazással ért fel.

A Pheu Thai élén Sinavatra húga, a 44 éves Jinglak Sinavatra áll. Az eddig az üzleti életben tevékenykedő Jinglak Sinavatra alig két hónapja kapcsolódott be a politikába, s derekasan helytállt a választási kampányban, amelyben a két fő vetélytárs párt egyaránt populista programmal állt elő, a szegényeknek szóló támogatásokat, az egészségügyi ellátás javítását és infrastrukturális beruházásokat ígérve.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×