eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A Progressz megérkezett az űrállomásra

A Progressz M-11M teherűrhajó csütörtökön este megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra és automatikus üzemmódban az állomáshoz kapcsolódott: az űrhajósok a nyomás kiegyenlítése után, mintegy két óra elteltével nyitják ki az átjárót, hogy kirakodják a teherűrhajót.

A Progressz M-11M egyebek mellett üzemanyagot, oxigént, ivóvizet, az oxigén előállítását szolgáló orosz Elektron-VM berendezés elromlott folyadékos tömbje helyett újat, valamint több különféle kísérlethez berendezéseket és anyagokat vitt az űrállomásra.

Emellett az űrhajósok új könyveket kaptak, köztük Stanislaw Lemnek, a tudományos-fantasztikus irodalom lengyel klasszikusának Solaris című művét. Több DVD is érkezett a szállítmánnyal, köztük több szovjet és orosz vígjáték, valamint A király beszél című film és A denevér című operett egy felvétele.

Kaptak az űrhajósok nagyon sok csokoládét, tortákat és savanyú uborkát is, valamint csomagokat családjaiktól. A sok édesség egyszerű magyarázata az, hogy Andrej Boriszenko orosz űrhajós nagyon édesszájú - mondta el a Földi Repülésirányító Központ (CUP) szóvivője. Hozzátette, hogy vitt a Progressz almát, grapefruitot, citromot és vöröshagymát is, fokhagymát pedig - amelyet az űrhajósok nagyon szeretnek - csak azért nem küldtek ezúttal, mert van még belőle elég az űrállomáson.

A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg Andrej Boriszenko parancsnok irányításával a 28. űrexpedíció öt amerikai, orosz és japán tagja dolgozik.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×