eur:
388.62
usd:
360.74
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Ukrajna nem akar NATO-tag lenni

Ukrajna fő prioritása az Európai Unióba történő integrálódás, és kész még az idén aláírni az EU-val a társulási szerződést - jelentette ki a Bloomberg amerikai hírügynökség által szerdán közzétett interjúban Viktor Janukovics ukrán elnök.

Kosztyantin Hriscsenko ukrán külügyminiszter ugyanakkor a Handelsblatt című német napilap szerdai számában megjelent interjúban hangsúlyozta: Kijev nem folytat NATO-csatlakozási politikát, de szeretné integrálni Ukrajnát az Európai Unióba, miután ukrán részvétel nélkül nem lehetséges az uniós projekt teljes megvalósítása.

A külügyminiszter szerint Ukrajna hasznos lenne az EU számára mezőgazdasági, tudományos és mérnöki kapacitásai miatt. "Azon kevés országok közé tartozunk, amelyeknek lehetőségük van öt év alatt négyszeresére növelni a mezőgazdasági termelést, hatalmas kapacitása van az országnak például a Németországban keresett, magasan képzett programozókból és mérnökökből" - mondta a miniszter a Newsland.ru hírportál által ismertetett interjúban.

Arra a kérdésre, milyen lépéseket tesz Ukrajna az EU-hoz való közeledése érdekében, a miniszter kijelentette: országa tárgyalásokat folytat az EU-val a társulási szerződésről és a szabadkereskedelmi megállapodásról, amelyeken az utóbbi időben jelentős haladást értek el, és reményét fejezte ki, hogy még az idén befejező szakaszba érnek ezek a tárgyalások.

Viktor Janukovics közölte: Ukrajna kész idén aláírni a társulási szerződést az EU-val. "Azt szeretnénk azonban, hogy ebben a megállapodásban szerepeljen Ukrajna kilátása a teljes jogú tagságra, hogy ne üres dokumentum szülessen".

Oroszországgal kapcsolatban az államfő hangsúlyozta: Oroszország Ukrajna stratégiai partnere volt, ma is az és a jövőben is az marad. "Álláspontunk szerint sikerül olyan megállapodást kötnünk, amely lehetővé teszi számunkra, hogy olyan mértékben működjünk együtt a(z Oroszország, Kazahsztán és Fehéroroszország alkotta) vámunióval, amilyet lehetővé tesznek az ukrán törvények és a nemzetközi szervezetekkel, így a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) szembeni kötelezettségeink."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×