eur:
393.35
usd:
367.8
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Kiszabadították Kaszperkij fiát

Kiszabadították Jevgenyij Kaszperszkij elrabolt fiát vasárnap a titkosszolgálatok munkatársai és rendőrök - közölte Viktor Birjukov, a moszkvai rendőrség sajtósa vasárnap, jóllehet orosz internetes portálokon már pénteken elterjedt az a hír, hogy a fiú már akkor visszanyerte a szabadságát.

A húszéves Ivan Kaszperszkijt egy Moszkva melletti településen találták meg, egészégi állapota kielégítő. Elrablásával kapcsolatban öt személyt őrizetbe vettek.
Ivant - akinek apja a vírusirtó és egyéb biztonsági szoftverekre szakosodott, többnyire Kaspersky Lab néven ismert cég alapító tulajdonosa - Moszkvában rabolták el kedden, elvált édesanyja Info Watch nevű cégének közelében, ahol egyetemi tanulmányai mellett dolgozott, és hárommillió euró váltságdíjat követeltek érte.
Az orosz belügyminisztérium csütörtökön jelentette be, hogy vizsgálatot indított az állítólagos emberrablásról szóló információ nyomán.
Pénteken elterjedt, hogy Kaszperszkij kifizette a váltságdíjat és Ivan már biztonságban van.
Az ügy az orosz neten napvilágot látó hírek szerint elég homályos. Annyit kiderítettek a portálok, hogy a rendőrséghez nem érkezett feljelentés. Jevgenyij Kaszperszkij egyes források szerint egyenesen a Szövetségi Biztonsági Szolgálathoz (FSZB) fordult, amelyhez jó kapcsolatok fűzik úgyis mint az információk biztonságával foglalkozó szakembernek, és úgy is, mint a KGB főiskola egykori hallgatójának. Ivant állítólag már kedden elrabolták, de az apja mindent elkövetett annak érdekében, hogy az ügy titokban maradjon. Csütörtökön azonban egy beavatott elszólta magát egy társaságban, ahol jelen volt egy újságíró is, így az emberrablás ténye nyilvánosságra került.

Ivan a Moszkvai Állami Egyetem hallgatója informatikai matematika és kibernetika szakon. Érdekes módon az egyik orosz társasági honlapon Ivan oldalán szerepelt lakása és munkahelye címe is, ezt csak csütörtökön távolították el.

A Forbes Magazin szerint a leggazdagabb oroszok ranglistáján Jevgenyij Kaszperszkij a 125. helyen áll, vagyonát 800 millió dollárra becsülik, és ő az első orosz, aki a tudomány és technológia terén szerzett érdemeiért részesült Állami Díjban. A Kaspersky Labot a világ első 50 innovációs vállalata közé sorolta a Fast Company című folyóirat, és ezek listáján a 32. helyen áll.

Az orosz lapok emlékeztettek arra, hogy rövid időn belül másodszor rabolják el egy dúsgazdag szülő gyerekét Oroszországban: nemrég Viktorjia Cseszljukot, a Lukoil egyik topmenedzserének 16 éves lányát rabolták el, aki máig nem került elő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×