eur:
389.73
usd:
362.78
bux:
68042.48
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Belgrádban cáfolják a Brammertzre hivatkozó Vjesniket

Belgrádban cáfolják, hogy Serge Brammertz, a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze részt vett volna egy londoni konferencián, és azon kijelentette volna, hogy jogos volt a horvátok 1995-ös akciója, amelyben visszafoglalták a krajinai szerbektől a Knin körüli vidéket.

Brammertz kijelentéséről a zágrábi Vjesnik című napilap adott hírt szombati számában, és ismertette azt a HINA horvát és a Tanjug szerb hírügynökség is.
A Tanjug vasárnap Brammertz cáfolja a Vjesnik által közölt állításokat címmel kiadott jelentésében megszólaltatta Aleksandar Konticot, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (ICTY) egyik ügyvédjét, aki kijelentette: Brammertz nem vett részt a londoni konferencián, a főügyész nem kommentálta a volt horvát tábornokok ellen hozott ítéleteket és az Oluja (Vihar) kódnevű horvát akció legitimitását, és nem mondta azt, hogy az elfoglalt területek jogos felszabadító akciója volt.

A nyilatkozó azt mondta: Brammertz április 20-án egy brüsszeli konferencián kijelentette, hogy a horvát extábornokokkal szembeni ítélet kizárólag egyéni büntetőjogi felelősségükre vonatkozik az akciókban elkövetett bűntettek miatt.

A hágai törvényszék Ante Gotovina volt tábornokot 24, míg Mladen Markac extábornokot 18 év börtönbüntetésre ítélte első fokon. (Ugyanez a bíróság 2008 októberében 35 év börtönbüntetésre ítélte Milan Marticot, a Krajinai Szerb Köztársaság volt elnökét, a szakadár horvátországi szerbek egykori vezetőjét.)

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×