INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Befejezte éhségsztrájkját Tomiszlav Nikolics

InfoRádió / MTI
Elhagyta a kórházat Tomislav Nikolic szerb ellenzéki politikus, aki orvosi felügyelet mellett 8 napos éhségsztrájkkal akarta elérni az idő előtt választások kiírását Szerbiában.

Nikolics az ellenzéki Szerb Haladó Párt (SNS) vezetője, aki pártja egyik nagygyűlésén jelentette be, hogy éhségsztrájkkal fogja kikényszeríteni a 2012 májusában esedékes parlamenti választások idő előtti kiírását. A nagygyűlésen korrupcióval vádolták az ország koalíciós kormányát, és a választások decemberi kiírását követelték.

Borisz Tadics elnök elutasította a választások idő előtti kiírására vonatkozó követelést. Mint mondta, az ilyen kérdések megvitatásáról csak akkor lehet majd szó, ha Szerbia az EU-val kezdett tárgyalásokon elnyeri a tagjelölti státust. Tadics reményei szerint erre még ebben az évben sor kerülhet.

Nikolicsot április 17-én kórházba szállították, ahol a múlt csütörtöktől ételt még nem, de folyadékot már vett magához. Pártja vasárnap közleményben erősítette meg, hogy Nikolics elhagyta a kórházat, de az éhségsztrájkról nem tettek említést. A B92 szerb televízió értesülései szerint Nikolics már szombaton, a késő esti órákban elhagyta a kórházat.

A címlapról ajánljuk