eur:
394.81
usd:
370.97
bux:
66483.36
2024. április 16. kedd Csongor

Clinton: Kadhafi kazettás bombákat vetett be Miszrátánál

Kadhafi líbiai vezető erői folytatták "bűnös támadásaikat" és egyes jelentések szerint kazettás bombákat vetettek be a polgári lakosság ellen Miszrátánál - jelentette ki csütörtökön Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

A kazettás bombák alkalmazásáról származó értesülések az ENSZ emberjogi főbiztosától, Navi Pillaytól és a Human Rights Watch civil szervezettől érkeztek. A Pentagon egyelőre nem reagált Clinton kijelentésére.

Clinton azután nyilatkozott így egy sajtóértekezleten, miután fogadta Uri Rosenthal holland külügyminisztert. A két diplomáciai vezető egyetértett abban, hogy a Kadhafi-rezsim elvesztette legitimitását, és az ezredesnek mielőbb távoznia kell a hatalomból.

Az amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy mind a nyilvánosság előtt, mind pedig bizalmas jellegű tárgyalásain türelmet kért a líbiai légtérzár eredményességével kapcsolatban, emlékeztetve rá, hogy 1999-ben Szerbia NATO-bombázása 78 napig tartott.

Clinton egy nappal azután, hogy két nyugati újságíró életét vesztette Miszrátánál, felszólította a líbiai vezetést, hogy azonnal bocsássa szabadon az összes általa fogva tartott amerikai állampolgárt, közöttük a "legkevesebb" két újságírót is.

A miniszter elmagyarázta: azért használta a "legkevesebb" kifejezést, mert Washingtonnak nincsenek pontos értesülései arról, pontosan hány újságírót bántalmaztak vagy tartanak foga a líbiai hatóságok.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×