INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Clinton: Kadhafi kazettás bombákat vetett be Miszrátánál

InfoRádió / MTI
Kadhafi líbiai vezető erői folytatták "bűnös támadásaikat" és egyes jelentések szerint kazettás bombákat vetettek be a polgári lakosság ellen Miszrátánál - jelentette ki csütörtökön Washingtonban Hillary Clinton amerikai külügyminiszter.

A kazettás bombák alkalmazásáról származó értesülések az ENSZ emberjogi főbiztosától, Navi Pillaytól és a Human Rights Watch civil szervezettől érkeztek. A Pentagon egyelőre nem reagált Clinton kijelentésére.

Clinton azután nyilatkozott így egy sajtóértekezleten, miután fogadta Uri Rosenthal holland külügyminisztert. A két diplomáciai vezető egyetértett abban, hogy a Kadhafi-rezsim elvesztette legitimitását, és az ezredesnek mielőbb távoznia kell a hatalomból.

Az amerikai külügyminiszter kijelentette, hogy mind a nyilvánosság előtt, mind pedig bizalmas jellegű tárgyalásain türelmet kért a líbiai légtérzár eredményességével kapcsolatban, emlékeztetve rá, hogy 1999-ben Szerbia NATO-bombázása 78 napig tartott.

Clinton egy nappal azután, hogy két nyugati újságíró életét vesztette Miszrátánál, felszólította a líbiai vezetést, hogy azonnal bocsássa szabadon az összes általa fogva tartott amerikai állampolgárt, közöttük a "legkevesebb" két újságírót is.

A miniszter elmagyarázta: azért használta a "legkevesebb" kifejezést, mert Washingtonnak nincsenek pontos értesülései arról, pontosan hány újságírót bántalmaztak vagy tartanak foga a líbiai hatóságok.

A címlapról ajánljuk