eur:
401.25
usd:
367.26
bux:
74336.17
2024. október 10. csütörtök Gedeon

A meleg és biszexuális fiatalok súlyosabb büntetést kapnak

A különféle kihágást elkövető tizenévesek közül nagyobb valószínűséggel büntetik meg azokat, akikről úgy tudják, hogy homoszexuális vonzódásuk vagy kapcsolatuk lehet - állapították meg amerikai kutatók.

A Yale Egyetem munkatársainak tanulmánya - amelyben 15 ezer diák adatait dolgozták fel - a Pediatrics című szakfolyóirat online kiadásában jelent meg.

A kutatók úgy találták, hogy a leszbikus, meleg vagy biszexuális fiatalokat ugyanannyi kihágásért gyakrabban rúgták ki az iskolájukból, többször állították meg őket a rendőrök, és felnőttként nagyobb valószínűséggel ítélte el őket bíróság.

"A leszbikus, meleg vagy biszexuális fiatalokat szemelik ki a büntetésre. Célzott lépésekre van szükség ezeknek a megkülönböztetéseknek az elkerülésére" - mondta Kathryn Himmelstein kutató.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy eltérő szexuális orientációjuk miatt az érintett fiatalok negyede hagyja el otthonát, és ennél még nagyobb arányban szenvednek el családi erőszakot vagy zaklatást társuktól. Mindezek miatt sokan válnak hajléktalanná, depresszióssá vagy követnek el öngyilkosságot.

Adatgyűjtésükbe a Yale kutatói 15 ezer diákot vontak be, akik az 1994-1995-ös tanévben a 7-12. évfolyamba jártak iskolájukban. Az interjúkat a kamaszok otthonában folytatták le, ahol az anonimitást lehetővé téve a válaszokat egy számítógép adatbázisába vihették be közvetlenül a megkérdezettek. Hét év elteltével újra felvették a kapcsolatot a résztvevőkkel, és megkérdezték őket az első felmérés óta lezajlott eseményekről.

Nem heteroszexuálisnak azokat a fiatalokat tekintették a kutatás szempontjából, akik saját bevallásuk szerint vonzódtak a saját nemükhöz, kapcsolatuk volt saját nemükhöz tartozóval, vagy leszbikusként, melegként, illetve biszexuálisként azonosították magukat. A felmérés elemzésekor kiderült, hogy hasonló súlyú kihágásért vagy helytelen viselkedésért a heteroszexuális diákok 7 százalékát csapták ki az iskolából, míg a nem heteroszexuálisok 10 százalékát. Az első csoportba sorolt fiatalok 21 százalékát állította meg rendőr, míg a második csoportban lévők 26 százalékát.

Az eltérő büntetések hátterében lévő okokat nem azonosították a kutatók, mint Himmelstein hangsúlyozta: "mi csak megmutattuk, hogy ezek az egyenlőtlenségek léteznek."

Címlapról ajánljuk

A hurrikán fogságában a magyar csillagász

A szélnél is sebesebben terjednek az álhírek a Floridában pusztító hurrikánról – mondta az InfoRádióban Kiss László csillagász. A HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója Orlandóban egy szállodában vészelte át a hatalmas vihart.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.11. péntek, 18:00
Lánszki Regő
az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára, országos főépítész
Megelégelték a Google trükkjeit, történelmi lépésre kényszeríthetik a keresőóriást

Megelégelték a Google trükkjeit, történelmi lépésre kényszeríthetik a keresőóriást

Megelégelték az amerikai hatóságok a Google befolyását, a héten arról szóltak a hírek, hogy lépéseket terveznek az amerikai technológiai óriás domináns pozíciója ellen, és akár a cég feldarabolását is kikényszeríthetik. Nem ez az első ilyen próbálkozás amerikai nagyvállalat ellen és volt, amikor sikerrel jártak a szabályozók, a Standard Oil-t és az AT&T-t például anno feldarabolták, az IBM és a Microsoft viszont megúszta. Nem véletlen, hogy a versenyhatóságok szeretnék több darabbal látni a Google-t, de vajon mennyi erre az esély, és mit jelentene ez a befektetők számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×