eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A képviselő szerint külföldön összetévesztik a románokat a romákkal

Barack Obamánál, az Egyesült Államok elnökénél készülnek bepanaszolni a román kormányt a roma jogvédő szervezetek, mert a roma helyett a cigányra akarja cserélni az etnikum hivatalos megnevezését.

A kabinet fő erejét alkotó Demokrata Liberális Párt (PD-L) képviselője, Silviu Prigoana javasolta a kormánynak a módosítást. A törvényhozó azért vetette fel a roma megnevezés hivatalos törlését, mert szerinte külföldön folyamatosan összetévesztik a románokat a romákkal, és ez hatalmas imázsveszteséget okoz Romániának. A képviselő javaslatát kedvezően véleményezte a Román Tudományos Akadémia is, amely megállapította, hogy az Európai Unió számos tagállamában a cigány szót használják a roma kisebbség megnevezéseként.

"Olyan hangulata van a cigány szónak, mint az afroamerikaiak esetében a +nigger+ megnevezésnek" - olvasható a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) hétfői számában Oana Mihalachénak, a Romani Criss szervezet munkatársának panasza. Szerinte a kezdeményezés sérti a román alkotmány által is védett alapvető emberi jogokat, ellentmond a Románia által elfogadott, érvényben lévő nemzetközi szerződéseknek.

A Roma Polgári Szövetség, a Romani Criss, a Társadalmi Oktató és Fejlesztő Központ és más jogvédő szervezetek a múlt héten a kezdeményezés ellen tiltakozó tüntetést is szerveztek, a hét végén pedig közleményben hívták fel a nemzetközi közvélemény figyelmét a Boc-kabinet eljárására. Az aláírók a "totalitarizmus" jelének minősítették a kormány szándékát, és úgy vélték, hogy a Boc-kabinet megsérti az alkotmány kisebbségi identitást szavatoló cikkelyét.

Az Evenimentul Zilei című bukaresti napilap neves szerkesztő-publicistája, Oana Lupea meglehetősen veszélyesnek tartja, hogy a "roma vagy cigány" vita a közvélemény előtt ilyen magas politikai szinten folyik. Úgy véli, a roma téma megjelenési módja a mostani közbeszédben hasonló ahhoz, ami a második világháborúban végrehajtott deportálásokat előzte meg. Akkor a Dnyeszteren túli táborokba tömegesen szállították a romákat, közülük 11 ezernek oltotta ki az életét az éhség, a fagy, a betegség. Akkor Romániában úgy tekintettek rájuk, mint a románok "faji tisztaságát" csökkentő veszélyre, ma viszont a románok "kulturális tisztaságát" féltik tőlük - fejti ki Oana Lupea.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×