eur:
391.02
usd:
366.98
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

"Az izraeli-iráni háború nem állna meg a két ország határainál"

Egy izraeli-iráni háború súlyos következményei nem állnának meg a zsidó állam határainál, ezért kicsi az esélye a katonai konfliktusnak - mondta az InfoRádiónak nyilatkozva Ali Ahani, Irán európai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettese. Hozzátette, a gazdasági fejlődésükhöz elengedhetetlen az atomenergia, ezért dúsítanak uránt.

Miért van szüksége Iránnak arra, hogy uránt dúsítson, amikor jelentős földgáz- és olajtartalékokkal rendelkezik?

Ugyanezt a kérdést feltehetné az Egyesült Államoknak vagy Oroszországnak is. A nemzeti gazdaság fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy atomenergiát használjunk. De fontos pont, hogy az összes ilyen tevékenységünket a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrzi.

Nemzetközi külpolitikai szakértők egy izraeli-iráni háborútól tartanak. Valós veszély ez?


A cionista rezsim részéről egy katonai megmozdulás veszélye nagyon alacsony. Ha valaki háborút kezd, soha nem lehet előre megjósolni a következményeket és azt, hogy mely országok csatlakoznak. Egy háború elsöprő hatású lehet még Izrael határain kívül is, és e következményekért nemcsak Izraelnek, hanem a támogatóinak is vállalniuk kell a felelősséget.

Hogyan tudná leírni Irán viszonyát a Hezbollahhal és a Hamásszal?


A Hezbollah törvényes párt Libanonban, képviselőik vannak a parlamentben és a nemzetgyűlésben, erősek a kormányban. A támogatásunk teljes mértékben átlátható, és a libanoni kormánnyal egyeztetett. A Hamász szintén demokratikusan megválasztott kormányzó erő Palesztinában. Irán pedig feltétel nélkül. támogatja egy demokratikus választás eredményét. A Hamász sok országgal tart fent jó kapcsolatot a világon.

A nyugati országok viszont úgy gondolják, hogy ezek a szervezetek kapcsolatban vannak a terrorizmussal.

Ezzel az érveléssel egyáltalán nem értünk egyet. Nem kellene terroristának vagy terrorszervezetnek tartani azokat az embereket, vagy csoportokat, akik megvédik a jogaikat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×