eur:
398.8
usd:
363.62
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Miért bukott ekkorát Obama?

Barack Obama elsősorban a kedvezőtlen körülmények miatt bukott nagyot a félidős amerikai választáson - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa. Romsics Gergely szerint a republikánusok nagy lehetőséget kaptak, de ez vissza is üthet a pártra.

Rendszerbe kódolt, normálisnak mondható bukás - így jellemezte az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa Barack Obama elnöknek és pártjának szereplését a keddi amerikai félidős választáson, amelynek eredményeként bár a Demokrata Párt megtartotta többségét a szenátusban, a képviselőházban már a republikánusok szerezték meg a legtöbb helyet.

Romsics Gergely szerint azért is nevezhető normálisnak Obama bukása, mert számára kedvezőtlen körülmények között rendezték a választásokat: még tart a gazdasági válság és annak hatásai, valamint a külpolitikai helyzet is olyan, hogy nem lehet diadalokat aratni. Az iraki és afganisztáni háború nem tud pozitívan visszacsatornázódni a belpolitikai népszerűségi versenybe.

Ebben a helyzetben egy olyan elnök tudna valamit felmutatni, aki a társadalom jelentős szegmenseit lázba hozó dolgokat visz végbe. Erre nem volt képes Obama - tette hozzá a szakértő, aki hangsúlyozta: ilyenkor büntetni szoktak az amerikai választók. Obama "büntetése" azonban valamivel kisebb, mint amilyennel 1982-ben Ronald Reagan vagy 1994-ben Bill Clinton volt kénytelen szembenézni.

A veszélyes kényelem

Eddig a Demokrata Pártnak volt egy kényelmes többsége a képviselőházban, amely azonban kedden egy kényelmes republikánus többséggé változott, vagyis a legfontosabb törvényalkotó helyen a republikánusok "társpolitikacsinálóként" tudnak fellépni - fogalmazott a Magyar Külügyi Intézet tudományos munkatársa, aki szerint ez lehet jó és rossz is a pártnak.

Tudnak kezdeményezni és meg tudják mutatni a választóknak, hogy vannak terveik, ám a képviselőházi többségnek van hátulütője is: sokkal felelősebben kell politizálniuk, nem mondhatnak mindenre nemet és nem folytathatnak struccpolitikát. Az amerikai társadalom megbünteti azt a pártot, amelyik nem konstruktívan játssza a szerepét - emelte ki Romsics Gergely.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×