eur:
402.09
usd:
366.04
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

Szergej Szobjanyin Moszkva új polgármestere

Szergej Szobjanyint, a kormány apparátusának eddigi vezetőjét választotta meg Moszkva polgármesterének csütörtökön az orosz főváros önkormányzata.

Szobjanyin a Dmitrij Medvegyev elnök által 18 év szolgálat után elbocsátott Jurij Luzskov helyét foglalta el, s bár megválasztása előtti beszédében részletezte szándékait és véleményét a város helyzetéről és jövőjéről, a moszkvaiaknak egyelőre fogalmuk sincs, mit várhatnak tőle a főváros súlyos gondjainak megoldásában.

Az 1958-ban született Szobjanyin betöltött már számos jelentős politikai tisztséget és eljutott a hatalom csúcsának közelébe, ám mégis ismeretlen politikus. Keveset tudni róla, egyes politológusok nem is politikusnak, hanem inkább funkcionáriusnak minősítik.

A moszkvai polgármestert, akárcsak a többi kormányzót Vlagyimir Putyin akkori elnök 2004-ben bevezetett intézkedése nyomán nem választják, hanem kinevezik. A vezetés azonban igyekszik minél demokratikusabbnak feltüntetni a kinevezés folyamatát. Ezúttal ez odáig terjedt, hogy a Putyin vezette kormányzó Egységes Oroszország Párt vezetői Medvegyev elnökkel megvitatták a jelöltek személyét, majd visszavonultak tanácskozásra, hogy kisvártatva immár a kamerák előtt terjesszék az elnök elé a szóba jöhetők listáját.

Putyin, aki maga szánta az Oroszország harmadik legfontosabb tisztségének tartott posztra Szobjanyint, "utólag" támogatásáról biztosította a listán szereplő négy jelöltet, akik közül Medvegyev elnök végül Szobjanyint jelölte ki, s az Egységes Oroszország Párt képviselői a moszkvai városi kormányban meg is választották, a kommunisták ellenszavazatai dacára.

Érdekesség, hogy az új polgármester minden tekintetben más, mint Putyin legtöbb kádere: nem szentpétervári, soha nem dolgozott a KGB-ben és a szentpétervári önkormányzatnál sem volt Putyin kollégája.

Megfigyelők szerint Putyin számára fontos volt Szobjanyin kinevezése, mert Luzskov leváltása kapcsán elterjedt, hogy ellenezte a leváltást, s emiatt nézeteltérés támadt közte és Medvegyev között. A vezető tandem azonban összetart, mert ez az egyik biztosíték arra, hogy a következő elnökválasztás nyomán is hatalmon marad.

Szobjanyint politológusok szerint Putyin nem utolsósorban azért szemelte ki a tisztségre, hogy Moszkva a legfelső vezetés közvetlen ellenőrzése alá kerüljön.

Szobjanyin a megválasztása előtt készült felmérések szerint a szavazatok 2,8 százalékára számíthatott volna, ha választáson kellett volna indulnia, vélhetően azért, mert - mint a liberális ellenzék hangsúlyozta - nem tudni róla eleget.

Az új polgármester előtt számos nagyon sürgető probléma megoldása áll, s abban talán lehet reménykedni, hogy ezek megoldásában számíthat a kormány és a Kreml támogatására. Moszkva a világ egyik legnagyobb költségvetésű városa, de a legtöbb feladat megoldása csakis nagyobb összefüggésekben képzelhető el.

Megválasztása előtti beszédében Szobjanyin felsorolta mindazokat a problémákat, amelyek megoldását mind az ország vezetése, mind a város lakói elvárják tőle: a korrupciót - a sajtó a javára írta, hogy nincsenek befolyásos üzletember barátai, ami esetleg megkönnyíti majd a korrupció elleni harcot -, a közlekedési gondokat, utalt a régi hivatalnokgárda frissítésére, hangsúlyozta, hogy Moszkva történelmi képét meg kell őrizni - Luzskov idejében nagyon sok műemléket bontottak le -, és azt mondta: a főleg az ellenzék és a városvédők által nagyon élesen bírált, nemrég elkészült általános városfejlesztési tervet felül lehet és kell vizsgálni.

Az elmúlt napokban jelentős engedményt tett az ellenzéknek - az önkormányzat engedélyezte, hogy tüntessenek október 31-én az alkotmánynak a gyülekezési szabadságot biztosító 31. cikkelye mellett, ott, ahol ezt eddig soha nem engedélyezték -, és a szegényebb moszkvaiaknak kilátásba helyezte, hogy az úgynevezett luzskovi kedvezményeket, amelyeket természetesen az állam fedez, nem csak nem vonják vissza, hanem megemelik.

Luzskov jelentős támogatást élvezett a moszkvaiak körében, s ezt a rokonszenvet Szobjanyin nyilván szintén ki akarja vívni. Elemzők azonban felhívják a figyelmet: Szobjanyintól elvárják, hogy a kormány terveinek megfelelően növelje a fizető szolgáltatások arányát a hagyományosan ingyenes területeken, például az egészségügy és az oktatás terén. A személyiségével kapcsolatos egyik nagy nyitott kérdés az, hogy vajon csupán a felülről jövő utasításokat teljesíti-e majd polgármesterként, vagy ki tud alakítani önálló politikát, tud-e önálló döntéseket hozni, s képes lesz-e azokat megvédeni és megvalósítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×