eur:
389.38
usd:
362.64
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Az orosz kormány feltárta privatizációs terveit

Az orosz kormány szerdán feltárta a következő évekre szóló privatizálási terveit: Igor Suvalov miniszterelnök-helyettes felsorolta azokat a többségi, illetve 100 százalékos állami tulajdonban lévő társaságokat, amelyek tulajdonrészeinek értékesítéséből a költségvetési hiányt szándékoznak fedezni, s elmondta, hogy több nagyvállalat esetében az állam kész lemondani az ellenőrzésről is.

Suvalov egyebek között a Rosneftet, a Rosselhosbankot (RSHB), az Egyesített Gabonatársaságot, a Rosagrolizinget, a Sovcomflot kereskedelmi hajózási társaságot, a RusGidrót és az Orosz Vasutakat említette azzal, hogy a tervek összesen mintegy 900 társaságot érintenek.

Azt mondta, a kormány öt év alatt 1,8 ezer milliárd rubel bevételre számít a privatizációból, s a bevétel egy részét az érintett társaságoknak szándékozik juttatni, a fennmaradó rész pedig az államkasszába kerül.

A stratégiai jelentőségű cégek listáján szereplő Rosneftről, Oroszország és a világ egyik legnagyobb kőolaj- és földgáz-kitermelő és feldolgozó konszernjéről a miniszterelnök-helyettes elmondta: a kormány 2012-2015 között a részvények legfeljebb 15 százalékát szándékozik értékesíteni, s az előkészítés már jövőre megkezdődhet, később azonban további részt is elad, s csak az ellenőrző pakettet szándékozik megtartani.

Az Orosz Vasutakból (RZSD) a kormány 25 százalék mínusz egy részvénnyit értékesít 2013-2015 között. Suvalov hozzátette, hogy addigra a vasúttársaság megválhat egyes leányvállalatoktól.

Az erőműveket üzemeltető RusGidro holding - amely idén az első félévben 37.554,4 millió kilowattórát állított elő - 7,97 százalékát szándékozik értékesíteni a kormány 2013-ig. Suvalov hozzátette, hogy a későbbiekben még további részeket is eladnak majd, de a kormány megőrzi a meghatározó 25 százalék plusz 1 részvényt.

Az Egyesített Gabonatársaság részvényeit 100 százalékban értékesíti Oroszország 2013-ig.

A Rosselhozbank (RSHB) részvényeinek legfeljebb 25 százalékát kínálják eladásra a következő öt évben. A Rosagroleasing társaság 50 százalék mínusz egy részvény részét adják el 2013-2015 között.

Suvalov ezen kívül elmondta, hogy az állam 2011-2013 között el akarja adni a Sovkomflot kereskedelmi hajózási társaság 50 százalék mínusz egy részvénynyi részét, de később kész megválni az ellenőrzést biztosító többségtől.

A Központi Bank hatalmas állami Szberbankban tartott részét is kész az ellenőrző pakettig csökkenteni a kormány. Suvalov elmondta: több forgatókönyvet mérlegelnek, s egyelőre 9,3 százalékról van szó.

Az elektromos hálózatot működtető Szövetségi Hálózati Társaság (FSZK) szintén privatizálandó, de egyelőre csak 4,11 százalékos részét kínálják eladásra, mert a kormány elégedetlen a társaság piaci értékével - mondta Suvalov.

Kijelentette: az orosz kormány az Aeroflot légitársaságban is kész az ellenőrző pakettig csökkenteni részét, de azt mondta, a moszkvai repülőterekről még nincs döntés.

Suvalov kérdésre elmondta: a Transneft állami kőolajvezeték-monopóliumból nem szándékozik értékesíteni részeket.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×