eur:
389.05
usd:
364.09
bux:
68039.1
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szúrja a mexikói elnök szemét a marihuánafogyasztás kaliforniai legalizálása

Képmutatásnak tartja a mexikói elnök azt, hogy Kaliforniában népszavazást tartanak a marihuánafogyasztás legalizálásáról, miközben Washington a drogkereskedelem elleni kemény fellépést követel országától és más térségbeli államoktól.

Felipe Calderón szerint mindez a washingtoni politika "rettenetes következetlenségét" tükrözi. Kalifornia lakossága november 2-án népszavazáson dönt arról a törvénytervezetről, amely élvezeti céllal is engedélyezné a marihuána fogyasztását.

A javaslat személyenként egy uncia - körülbelül 30 gramm - marihuána birtoklását engedélyezi. Támogatói egyebek között azzal érvelnek, hogy a kábítószer legalizálásával az óriási költségvetési hiánnyal küzdő szövetségi állam több adóbevételhez jutna.

A mexikói elnök szerint a marihuána legalizálásával csak tovább nő majd a drogfogyasztás. "Nagyon szomorú látni, hogy a kábítószer-fogyasztás apránként szétrombolja az amerikai társadalmat" - fejezte ki sajnálatát Calderón a nyugat-mexikói Tijuanában rendezett kéthetes, "Innovatív Tijuana" címet viselő fesztivál csütörtöki megnyitó ünnepségén.

Az amerikai határ mellett, Baja California szövetségi államban fekvő város nem olyan rég még az erőszakos drogháború egyik tűzfészkének számított, és az első helyek egyike volt, ahova a mexikói elnök katonákat küldött a szervezett bűnözés ellen 2006-ban meghirdetett harc jegyében.

Calderón a rendezvényen örömmel nyugtázta, hogy a katonák és a rendőrség eredményes munkája nyomán Tijuana ma már csupán ugyanazokkal a problémákkal küzd, mint a világ bármely más városa, s a megbélyegzettség helyett végre képessé vált arra, hogy megmutathassa igazi arcát. A város azt szeretné, ha a jövőben a televíziógyártás, a szívbillentyű-készítés, valamint a művészeti vásárok és az utcai operafesztivál révén lenne ismert.

"Mi vagyunk az egyetlen város az országban, amelynek sikerült kilábalnia egy krízishelyzetből" - hangoztatta Jorge Ramos tijuanai polgármester.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×