eur:
389.32
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Katonák tennének rendet a francia külvárosokban?

Egy francia kutató szerint az állam katonai beavatkozásra készül a problémásnak tekintett külvárosi negyedekben. A "Külváros-művelet" című, most megjelent könyvében a bevándorlókra és az általuk lakott negyedekben tapasztalható problémákra szakosodott Hacène Belmessous úgy véli, hogy az államvezetés alapvetően ellenségnek tekinti a törvénnyel összeütközésbe kerülő, többnyire második, harmadik generációs bevándorlókból álló külvárosi bandákat, és felhagyott azzal, hogy párbeszédet folytasson velük.

Ez a helyzet azonban véleménye szerint egyfajta háborús logikához, kizárólag a biztonságot szem előtt tartó politikához vezet, amely amúgy Nicolas Sarkozy kedvenc vesszőparipája, és amelyhez, úgy véli, hogy immár a baloldal is egyre inkább felzárkózik.

A szerző a Rue89 című internetes lapnak adott interjúban azt mondta: az új helyzetet jól példázza, hogy a rendőrség immár különleges, alapvetően a katonai elhárításra jellemző módszerek bevetésével "figyeli meg", mintegy kémleli a külvárosi fiatalokat.

Szerinte a szóban forgó negyedek utóbbi években megkezdődött építészeti átalakításaiban is megtalálható a rendőri szempont érvényesülése, ami egyebek mellett abban érhető tetten, hogy rendre kikérik a véleményüket arról, mely tömbházakat kellene lebontani.

Belmessous arra tippel, hogy a katonaság bevetésére - aminek elrendeléséhez amúgy Nicolas Sarkozynek nincs szüksége parlamenti jóváhagyásra - valószínűleg akkor kerül majd sor, amikor valamelyik banda megöl egy vagy több rendőrt.

A kutató azt mondta, könyve megírásához - a belügyminisztérium engedélyével - számos rendőrrel és katonatiszttel készített interjút, akik készségesen válaszoltak a kérdéseire, arra azonban nem sikerült választ kapnia, hogy a 2005-ös külvárosi zavargásokat követően hívtak-e az országba a városi gerillaháborúra szakosodott izraeli katonai szakértőket vagy sem.

Belmessous kijelentéseivel csaknem egy időben egy magas rangú katonatiszt arra figyelmeztetett, hogy vidéken bármikor terrortámadás következhet be, már csak azért is, mert ott alacsonyabb a rendőri jelenlét, mint Párizsban. Jean-Vincent Brisset tábornok, a nemzetközi és stratégiai kapcsolatokat kutató intézet igazgatója úgy vélte, az elkövetők valamelyik külvárosi negyed lakói közül kerülhetnek ki.

"Nemcsak Párizs környékén, hanem Franciaország-szerte számos olyan lakótelep létezik, amely kitermelheti a potenciális elkövetőket" - nyilatkozta egy délnyugat-franciaországi lapnak a tábornok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×