eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Diplomatacserék a brüsszeli magyar képviseleten

Több szakdiplomatát hív haza a brüsszeli magyar Állandó Képviseletről a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca hamarosan új szakértőket küld a helyükre, január elsejétől viszont Magyarország lesz az Európai Unió soros elnöke, és nem tudni, mindez okozhat-e bizonytalanságot az elnökség munkájában.

Az új kormányzati szerkezetet jobban tükröző Állandó Képviseletre van szükség - ezzel indokolta a nemzetgazdasági miniszter azt a döntését, amely szerint a jövőben több gazdasági és pénzügyi témákkal foglalkozó szakdiplomatát hív haza, és a helyükre hamarosan újakat küld ki.

A közlemény kitér arra, hogy Matolcsy György minderről tájékoztatta Martonyi János külügyminisztert is. Az Állandó Képviseleten dolgozók ugyanis a külügy alkalmazottai, de a pénzügyi témákkal foglalkozó diplomaták személyére a gazdasági tárca tehet javaslatot.

A miniszter nem tért ki arra, hogy kiket érint az átszervezés, annyit azonban még elárult, hogy a 2011 első felében esedékes magyar EU-elnökség sikeresebb lebonyolítását és a zökkenőmentes átállást is szolgálná az átszervezés.

Szakértők szerint viszont éppen az elnökség miatt veszélyes a döntés. A jövő félév alatt ugyanis többletfeladatok hárulnak a szakdiplomatákra, és a szaktudás mellett a brüsszeli döntéshozatalban szerzett tapasztalat jelenthet a legtöbbet a magyar érdekérvényesítés szempontjából.

Õk képviselik majd a magyar kormányt az uniós szintű napi gazdasági-pénzügyi tárgyalásokon, ők készítik majd elő a miniszteri szintű döntéseket. Az InfoRádió megkereste a Nemzetgazdasági Minisztériumot, amely közölte, hogy a közleményben írtaknál többet nem kíván mondani az ügyről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

A tavalyi évhez képest háromszorosára nőtt a nyugat-nílusi lázzal fertőzöttek száma Magyarországon, a 2018-as járvány adatait azonban még messze nem közelíti meg. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kimutatásai szerint itthon az idén eddig 99-en kapták el a vírust, a legtöbb eset Budapesten, Pest és Hajdú-Bihar vármegyében volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 20:46
2024. október 6. 20:16
×
×
×
×