eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kiszivárgott információk a romák kitelepítésének valódi okáról

Kötelezettségszegési eljárás megindítását kezdeményezi az Európai Bizottság Franciaország ellen a román és bolgár romák hónapok óta tartó tömeges hazatoloncolása miatt. A testület biztosa szégyenteljesnek nevezte, hogy szerinte Párizs hónapokig hazudott a kitelepítések valódi okáról. A francia kormány két minisztere többször bizonygatta Brüsszelnek, hogy a hazatelepítések mögött nincs etnikai indíttatás. A napokban viszont kiszivárgott egy belügyi dokumentum, ami ennek ellentmond.

A diplomáciában szokatlan hangnemben utasította rendre az Európai Bizottság állampolgári jogokért felelős biztosa Franciaországot.

Párizs nyár óta számos cigánytelepet számolt fel, és körülbelül ezer romát toloncolt haza Romániába és Bulgáriába. Több uniós intézmény kezdettől fogva aggodalommal figyelte a folyamatot, és az Európai Bizottság figyelmeztette is Franciaországot, de a párizsi kormány két minisztere többször bizonygatta Brüsszelnek, hogy a hazatelepítések mögött nincs etnikai indíttatás.

A napokban viszont kiszivárgott egy belügyi dokumentum, ami ennek ellentmond. Erre reagált igen keményen Viviane Reding.

Az európai biztos legmélyebb sajnálatát fejezte ki a két francia miniszter miatt, akik hónapok óta képviselnek egy hivatalos álláspontot, és most egy ugyancsak a kormány köréből érkező hivatalos dokumentum ellentmond ennek. Szégyenteljes, ami történt - jelentette ki a politikus, majd kiemelte: hogy nemcsak a szavak változtak, hanem a francia hatóságok hozzáállása is. "A türelmem elfogyott. Ami sok, az sok!" - tette hozzá.

Viviane Reding azt javasolja az Európai Bizottságnak, hogy a diszkrimináció miatt indítson kötelezettségszegési eljárást Franciaország ellen.

A biztos szerint Párizs megsértette a személyek szabad mozgásának elvét, a francia kormány viszont azt mondja, csak a saját törvényeiket tartják be, ráadásul a kabinet szerint az Európai Unió képmutató, hiszen amíg Párizs előtérbe nem hozta a problémát, a közösség nem is foglalkozott a romákkal.

Gyévai Zoltán az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában elmondta, hogy az ügy törést jelenthet a bizottság és Franciaország kapcsolatában.

A BruxInfo elemzője szerint Reding már eddig is elégedetlen volt a franciákkal. Valószínű az is, hogy José Manuel Barroso nem szívesen húz ujjat Nicolas Sarkozy francia elnökkel, és az utolsó időkig megpróbált szájkosarat parancsolni a biztosaira.

Ez mostantól nem érvényes. Részben azért, mert ilyen bizonyítékok kerültek elő, másrészt pedig azért, mert a francia EU ügyi államtitkár maga is nekitámadt az Európai Bizottságnak - szögezte le az elemző.

A francia elnöki hivatal elutasította az uniós bírálatot. Az Élysée-palota nyugodt párbeszédet sürget, de elfogadhatatlannak nevezte a biztos szavait.

Gyévai Zoltán szerint ettől függetlenül nincs jele annak, hogy Franciaország leállítaná a romák hazatoloncolását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×