eur:
387
usd:
355.95
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Sorra tűnnek el a tárgyak az orosz múzeumokból

Több mint 240 ezer kiállítási tárgy tűnt el az évek során az orosz múzeumokból - derül ki egy három éve tartó felülvizsgálatból, amelynek eredményeit szerdán mutatta be az orosz kulturális minisztérium.

Ljubov Molcsanova, a múzeumokért felelős osztály vezetője a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek elmondta: Oroszországban 242 ezer kiállítási tárgy hiányzik. Mintegy tíz százalékot elloptak, a többi azonban rejtélyes okok miatt hiányzik.

Az orosz múzeumok krónikusan alulfinanszírozottak, elterjedt a korrupció, a biztonsági intézkedések pedig nem megfelelőek.

Molcsanova utalt arra is, hogy a hivatalok képviselői is szívesen "kiszolgálják magukat" a múzeumok készletéből. "Néha egyes képviselők csak annyit mondanak: +Adj valamit a múzeumból+" - fejtette ki a minisztérium munkatársa.

A múzeumok felülvizsgálatát még 2007-ben rendelték el, miután megállapították, hogy a világhírű szentpétervári Ermitázs raktárából számos darabnak nyoma veszett. A rendőrséget a nyomozás egy alkalmazotthoz vezette el, aki éveken keresztül mintegy kétszáz ékszert és ikont lopott el. Néhány értékes kincs internetes aukciókon bukkant fel újra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×