eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Mennyire kell komolyan venni a tálibok magyarellenes fenyegetését?

Csak mértékkel kell komolyan venni a fenyegetést - így reagált Wagner Péter arra a hírre, hogy egy pakisztáni lap szerint a tálibok megfenyegették Magyarországot: újabb áldozatokkal járhat, ha nem távoznak Afganisztánból. A cikkre saját blogjában hívta fel a figyelmet a külpolitikai szakértő. Mint ismert, az augusztusi támadás következtében két magyar katona veszítette életét.

Csak mértékkel szabad komolyan venni a fenyegetést - mondta az InfoRádiónak a magyar Külügyi Intézet munkatársa, aki blogjában arról írt, hogy egy pesavari online lapban olyan cikk jelent meg, amelyben a tálib vezetés figyelmeztette a magyar kormányt: vonja ki csapatait Afganisztánból, vagy újabb áldozatokra számíthat.

Wagner Péter szerint a tálibok egyre szofisztikáltabb propagandaműveleteket hajtanak végre. Valószínűnek tartja, hogy figyelemmel kísérik a nyugati sajtóban megjelent híreket, és tisztában vannak azzal, hogy az egyes országokban milyen politikai viták vannak az afganisztáni szerepvállalással kapcsolatban, és megpróbálják elbizonytalanítani az embereket.

Baglámban, ahol a magyar katonák is tartózkodnak, két olyan járás van, ahol mindig is jelen voltak és egyre erősödtek a tálibok, de a tartomány többi részéről egyelőre nem érkeznek olyan hírek, hogy kiterjesztették volna befolyásukat - hangsúlyozta a szakértő.

Wagner Péter úgy véli, nem jelentették volna meg ezt a fenyegetést, ha a közelmúltban nem lett volna magyar áldozat Afganisztánban. Kiemelte: a tálibok mindent megpróbálnak, hogy elbizonytalanítsák a kormányokat és a lakosságot, de nem szabad bedőlni az ellenség médiakampányának. Régen rossz lenne, ha az ellenfél a propagandájával meg tudna győzni egy kormányt, hogy változtasson politikáján - tette hozzá.Nem a tálib fenyegetések határozzák meg az afganisztáni feladatteljesítést - közölte a Honvédelmi Minisztérium az MTI-vel.

A közlemény szerint a magyar kormány szövetségi kötelezettségvállalásait "eddig sem szabta újsághírekhez és ezután sem kíván érdemben reagálni az ilyen és ehhez hasonló megnyilatkozásokra."

Mint írják, ezekből "szép számmal olvashatunk, hallhatunk folyamatosan, különös (...) azokban az időszakokban, amikor a tálib ellenállók akciója a két héttel ezelőtti orvtámadáshoz hasonló eredménnyel végződik", utalva az augusztus végi afganisztáni támadásra, amelynek következtében két magyar katona halt meg.

Darvasi István nagykövet elmondta: a külképviselethez nem juttattak el fenyegetést, a szóban forgó üzenetet csak egyetlen pakisztáni újság, a The Frontier Post című lap hozta le. A nagykövetség úgy véli, ha komoly fenyegetésről lenne szó, akkor nagyobb visszhangja lett volna Pakisztánban is.

Mint a nagykövet közölte, a The Frontier Post ugyan országos napilap, de a bázisa alapvetően Haibár Pahtunhva tartomány (korábban Északnyugati Határtartomány). A szóvivő a magát függetlennek mondó, de közismerten a tálibokhoz közel álló Afghan Islamic Press afgán hírügynökségnek nyilatkozott. A kandahári keltezésű hírt más újság nem közölte, így "nehezen mondható, hogy Magyarországot tényleges fenyegetés érte volna" - vélte a nagykövet.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×