eur:
394.18
usd:
368.02
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Orosz tüzek: részlegesen feloldották a rendkívüli helyzetet

Az erdő- és tőzegtüzek miatt elrendelt rendkívüli helyzetet pénteken elnöki rendelettel feloldották a moszkvai és a nyizsnyij-novgorodi területen, valamint Mordvinföldön. Országosan azonban továbbra is 11 ezer hektáron 313 erdő- és tőzegtűz pusztít.

A rendkívüli helyzetet augusztus 2-án rendelte el az elnök hét régióban, de háromban már augusztus 12-én feloldották, így az utasforgalmat és a gazdasági tevékenységet korlátozó rezsim már csak a Rjazanyi területen van érvényben.

A Távol-Keleten már csak Csukotkán ég az erdő több helyen, összesen mintegy 115 hektáron.

A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet szakértői újra flekeresték a Brjanszki terület azon erdőségeit, amelyeket a legsúlyosabb sugárszennyeződés érte a csernobili atomerőmű 1986-os katasztrófája idején, s megállapították, hogy a sugárszint nem változott.

Az érintett területeken a tűzveszélyes időszak kezdetétől 47 helyen gyulladt ki az erdő, összesen mintegy 23 hektáron, de minden tüzet gyorsan el tudtak oltani, s most a sugárzási szint nem haladja meg a megengedhetőt.

Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere közölte: az erdő- és tőzegtüzek eddig mintegy 12 milliárd rubelt emésztettek fel, de ebben az összegben csak a kifizetett segélyek és kárpótlások, a leégett erdők értéke, az oltáshoz felhasznált üzemanyag és energia, valamint a tönkrement technikai berendezések ára szerepel, és nem is végleges adatokról van szó. A tüzek által okozott közvetett, továbbá a hosszabb távú, környezeti károk csak később mérhetők fel.

Moszkvában pénteken úgy tűnt, hirtelen beköszöntött az ősz: a 60 napos, példátlanul hosszú hőség után csütörtökön már 24 fok volt, péntekre pedig mindössze 10 Celsius-fokot mértek. A látási távolság némileg csökkent, de már nem a szmog, hanem a mélyen húzó esőfelhők miatt. A meteorológusok néhány napos hideget, majd újbóli, de már enyhébb felmelegedést és hosszú vénasszonyok nyarát jeleznek előre.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×