eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Martonyi: Sorsdöntő kérdések dőlnek el a magyar elnökség ideje alatt

A külügyminiszter szerint a belga kormányválság érdemben nem befolyásolja az unió működését, dacára annak, hogy ebben a félévben a brüsszeli kormány irányítja soros elnökként az Európai Unió politikáját. Martonyi János a belga külügyi tárca vezetőjének meghívására érkezett szerda Brüsszelbe, ahol uniós kérdésekről tárgyalt, majd Berlinbe utazott tovább.

Az instabil belpolitikai helyzet ellenére Belgium képes ellátni a soros elnökséggel járó feladatokat: integrációs kérdésekben a tagországok közül az ő közigazgatásuk és kormányzatuk a legfelkészültebb - mondta az InfoRádiónak a külügyminiszter.

A nagypolitikában jelentkező váratlan problémák esetén gondot jelenthet, hogy Belgiumnak csupán ügyvezető kormánya van, de nem valószínű, az unió intézményrendszerének működésében ez bármilyen fennakadást okozna - vélekedett Martonyi János

A külügyi tárca vezetője arról is beszélt, hogy a januárban kezdődő soros elnökség ideje alatt Magyarország elsősorban az európai integrációval kapcsolatos feladatokat fogja teljesíteni.

Ugyancsak a magyar elnökség ideje alatt indul az európai gazdaság növekedési pályára állítását célzó Európa 2020 elnevezésű stratégia megvalósítása, aminek kidolgozás alatt álló részleteit várhatóan októberben fogadja el a közösség - magyarázta Martonyi János.

Ebben az időszakban kezdődik majd az unió következő évekre szóló pénzügyi perspektívájának tárgyalása is, amely sorsdöntő lesz mind az európai integráció, mind Magyarország szempontjából. Ennek része az agrárpolitika és a kohéziós politika további finanszírozásának kialakítása is - mondta a külügyminiszter.

Mindehhez jönnek a többpárti egyetértéssel kialakított, elsősorban Magyarország számára fontos feladatok - fűzte hozzá Martonyi János.

A külügyminiszter Párizsban is járt, ahol a magyar-francia kapcsolatok megerősítéséről tárgyalt kollégájával. Mint mondta, a magyar kormány kezdvezőbb üzleti környezet megteremétésével csábítaná Magyarországra a francia befektetőket, és gondoskodik azokról a feltételekről, amelyek a vállalkozások biztonságos működéséhez szükségesek.

Berlinben kezdett tárgyalásokat Martonyi János

Az új magyar kormány külpolitikai célkitűzéseit, a jövő év első felében sorra kerülő magyar uniós elnökség prioritásait ismertette csütörtökön Berlinben Martonyi János. A külügyminiszter közvetlenül párizsi és brüsszeli tárgyalásai után érkezett a német fővárosba.

Martonyi János délelőtt Christoph Heusgennel, Angela Merkel kancellár kül- és biztonságpolitikai főtanácsadójával folytatott megbeszéléseket. Az MTI értesülése szerint az általános külpolitikai tájékoztatáson kívül napirenden szerepelt Orbán Viktor miniszterelnök közelgő németországi látogatásának, Angela Merkel kancellárral való találkozójának előkészítése is.

Martonyi János ezt követően a magyar nagykövetségen munkaebéd keretében találkozott a Bundestag Német-Magyar Baráti Csoportjának tagjaival, köztük a csoport közelmúltban megválasztott elnökével, Jens Ackerman szabad demokrata képviselővel.

A magyar külügyminiszter késő délután megbeszélést folytat német kollégájával, Guido Westerwellével. Westerwelle a konzervatívokkal közösen kormányzó liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) elnöke, egyben Németország alkancellárja is.

A bemutatkozáson túl Martonyi János tájékoztatja német partnerét a magyar uniós elnökségre való felkészülésről, valamint egyeztetnek a regionális együttműködésben rejlő lehetőségekről, különös tekintettel az Európai Unió formálódó Duna-stratégiájára és a Nyugat-Balkán integrációs kilátásaira.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×