eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Kína állampolgárai biztonságának szavatolását kéri a Dél-Afrikai Köztársaságtól

Kína csütörtökön felszólította a Dél-Afrikai Köztársaságot, hogy tegyen intézkedéseket a kínai állampolgárok vagyoni és személyi biztonságának védelmére azután, hogy Johannesburgban a labdarúgó világbajnokságra érkezett kínai újságírókat raboltak ki.

Sajtójelentések szerint több kínai újságírótól fényképező gépet és készpénzt vettek el. Az egyik esetben tudósítók parkoló autóját vették körbe fegyveresek, és egyikük értékes fényképezőgépével távoztak. Egy másik esetben készpénzétől fosztottak meg egy riportert.

A kínai külügyi szóvivő aggodalmát fejezte ki a történtek miatt és megjegyezte: remélik, hogy a dél-afrikai hatóságok helyesen és a törvényeknek megfelelően járnak el. "Reméljük, hogy a világbajnokságot biztonságban, simán és sikeresen fogják lebonyolítani" - állapította meg Csin.

A kínai külügyminisztérium figyelmeztette a Dél-Afrikai Köztársaságba utazó kínai állampolgárokat, hogy legyenek óvatosak, a tárca honlapján pedig vészhelyzet esetére telefonszámot tett közzé.

Johannesburgban az utóbbi napokban sorozatos rablásokról érkeztek hírek, korábban egy portugál fotóriportertől több tízezer dollár értékű műszaki felszerelést vittek el a szállodai szobájába betörő fegyveresek, s egy további portugál, illetve spanyol újságírót is megkárosítottak. Még kedden görög sportolók szobájából loptak el ismeretlenek 1600 eurót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×