eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A jobboldali liberálisok győztek a holland választásokon

Példátlanul szoros szavazati arány mellett a jobboldali liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) nyerte meg a szerdai holland parlamenti választásokat, mert egy képviselői hellyel többet - 31-et - szerzett meg, mint a szociáldemokrata Munkapárt (PvdA). Utóbbinak a nem hivatalos végeredmény szerint csak 30 mandátum jut a 150 fős képviselőházban, hárommal kevesebb a jelenleginél. A VVD-nek a szavazatok valamivel több, a PvdA-nak valamivel kevesebb, mint 20 százalékát sikerült összegyűjtenie.

Az adatok azt jelentik, hogy a VVD gazdasági szakember miniszterelnök-jelöltje, Mark Rutte kísérelhet meg koalíciót alakítani. Ez azonban nem ígérkezik könnyűnek, mert az egyes pártok programjai között jelentős az eltérés, és Ruttének legalább három szövetséges pártot kell találnia.

Elemzők egyelőre kevés esélyt adnak annak - és a PvdA vezére, Job Cohen is ilyen értelemben nyilatkozott -, hogy a Munkapárt hajlandó lenne engedni programjából a koalíciós tagság érdekében.

Rutte programjának középpontjában a megemelkedett államháztartási deficit leszorítását eredményező gazdasági szigor és a munkahelyteremtés áll, és már a kampány során nyilvánvalóvá vált, hogy ezzel szerezte meg a lakosság egy részének bizalmát.

A liberálisok az előző, 2006-os választáson gyengén szerepeltek, és hosszú idő után először kimaradtak a kormánykoalícióból. Arra pedig 1913 óta nem volt példa, hogy megnyerték volna a választást.

Az iszlámellenes nézeteiről ismert, populista Geert Wilders Szabadságpártja (PVV) 24 helyet szerzett meg a 150 fős képviselőházban. Wilders ezzel az eredménnyel saját pártját tekinti a választás győztesének, és jelezte, hogy részt kíván venni a koalícióban.

A többi nagy párt ugyanakkor egyelőre elzárkózott ettől. Az is elképzelhető, hogy a hagyományos vezető erők széles koalíciót hoznak létre a PVV mellőzése érdekében.

A GroenLinks nevű környezetvédő párt és a reformpárti Demokraták 66 nevű párt pedig 10-10 helyre számíthat. Az előbbi hárommal, az utóbbi héttel növelte képviselői mandátumainak számát.

A Jan Peter Balkenende távozó miniszterelnök vezette Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) eddigi alsóházi helyeinek felét elveszítve 21 mandátumhoz jutott. Ez a jobboldali erő még soha sem szerepelt ennyire rosszul a választásokon Hollandiában.

A kormányfő már bejelentette, hogy a csalódást keltő eredmény miatt elhagyja a pártvezetést.

Huszonötről 15-re csökkent az előző választáson meglepetést okozó, részben szélsőbaloldali Szocialista Párt képviselői mandátumainak száma. Egyet vesztett képviselői helyeiből, és csak öt tagot küldhet az új parlamentbe az előző koalíció harmadik, legkisebb tagpártja, a Keresztény Unió.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×