eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kárpátalján alacsony részvétel mellett folyik az elnökválasztás

Kárpátalján az ukrajnai országos átlagnál jóval alacsonyabb részvétel mellett folyik az elnökválasztás, a nemzetiségek által lakott településeken gondot jelent, hogy nem fordították le a választók anyanyelvére a szavazólapokat.

Az Ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) adatai szerint a vasárnapi kora délutáni órákban a Magyarországgal szomszédos ukrajnai megyében a szavazásra jogosultak alig 10 százaléka adta le szavazatát, szemben a 16 százalékos országos átlaggal. A Beregszász központú választási körzetben 8,5 százalékos részvételt regisztráltak.

Kárpátalján gondot jelent, hogy a mostani választásokra sem fordították le - az Ukrajna függetlenné válását követő évek gyakorlatától eltérően - a nemzetiségi kisebbségekhez tartozó választópolgárok nyelvére a szavazólapokat. Mint Fegyir Sandor szociológus, az Ungvári Nemzeti Egyetem tanszékvezető professzora vasárnap a sajtónak elmondta, a magyarok, románok és romák lakta egyes kárpátaljai településeken a választók 70 százaléka nem tudja elolvasni a szavazólapot, mert nem ismeri az ukrán nyelvet. Szerinte még rosszabb a helyzet az 50 ezresre becsült roma közösségen belül, ahol magas az írástudatlanság szintje.

A szociológus azt is elmondta, hogy Kárpátalján viszonylag nagy azoknak a választásra jogosult polgároknak az aránya, akik olyan szektáknak a tagjai, amelyek tiltják a társadalmi életben, így a szavazáson való részvételt. A szakember hét százalékra teszi a régióban az ilyen szavazók arányát, akik főként a Técsői, Ilosvai és Beregszászi járásokban élnek.

Ungváron leadta szavazatát Szerhij Ratusnyak polgármester, aki egyike a 18 ukrán elnökjelöltnek. A botrányairól elhíresült politikus elmondta, hogy a voksok fél százalékára számít, ami szerinte kiváló eredmény lesz. Hozzátette: a mostani elnökválasztáson a "bűnös úton szerzett pénzek" fognak győzni, ezekről szól a szavazás.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×