eur:
394.31
usd:
370.34
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Rasmussen: a NATO Oroszországban nem lát ellenséget

A NATO Oroszországban nem lát ellenséget - hangsúlyozta csütörtökön Moszkvában Anders Fogh Rasmussen.

A NATO főtitkára sajtóértekezletén - moszkvai tárgyalásait összegezve - kijelentette: "Tudatni akarom az orosz néppel, hogy nincsenek Oroszország ellen irányuló terveink".

Hangsúlyozta, hogy a NATO nem hajlandó kompromisszumokra az elvi jelentőségű kérdésekben, de fontosnak tartja az Oroszországgal való együttműködést. "Úgy hiszem, mindenkinek világos, hogy a mai körülmények között mindannyiunknak közösen kell fellépni az új kihívásokkal, fenyegetésekkel szemben" - mondta.

A NATO-főtitkár kifejtette, hogy az orosz vezetőkkel szerdán tartott megbeszélésein számos kérdést megvitattak, köztük a NATO keleti irányba való bővítését is. "Butaság lenne tagadni a nézetkülönbségeket, de arra jutottunk, hogy ezek ellenére együtt kell működni és a hangsúlyt azokra a területekre kell helyezni, ahol egyetértés van" - mondta, s erre példának egyebek mellett a terrorizmus, a kalózkodás és a tömegpusztító fegyverek terjedése elleni fellépést hozta fel.

Rasmussen a sajtóértekezleten is elmondta, hogy a koalíciós erők érdekeltek az Afganisztánba irányuló, Oroszország területén áthaladó légi és vasúti tranzit bővítésében, és köszönetet mondott azért, hogy az orosz fél lehetővé tette az átmenő szállításokat. Kijelentette: szeretne az orosz féllel e vonatkozásban kötött megállapodásokhoz hasonlót elérni más olyan országokkal is, amelyeknek területén át szállítják a koalíciós erőknek küldött rakományokat.

Megerősítette: lehetségesnek tartja, hogy orosz szakértők részt vegyenek Afganisztánban a kábítószer-ellenes fellépéshez szükséges helyi erők képzésében, s hogy Oroszországban képezzenek ki ilyen afgán szakembereket. Mint mondta, az afganisztáni fegyveres testületek jelezték, hogy e téren hosszú távú projektekre lenne szükségük.

A NATO-főtitkár reményét fejezte ki, hogy sikerül előrelépést elérni a hadászati támadó - főleg nukleáris - fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló START-szerződést előkészítő tárgyalásokon és a hagyományos fegyverzetek korlátozása területén.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×