INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Rasmussen: a NATO Oroszországban nem lát ellenséget

InfoRádió / MTI
A NATO Oroszországban nem lát ellenséget - hangsúlyozta csütörtökön Moszkvában Anders Fogh Rasmussen.

A NATO főtitkára sajtóértekezletén - moszkvai tárgyalásait összegezve - kijelentette: "Tudatni akarom az orosz néppel, hogy nincsenek Oroszország ellen irányuló terveink".

Hangsúlyozta, hogy a NATO nem hajlandó kompromisszumokra az elvi jelentőségű kérdésekben, de fontosnak tartja az Oroszországgal való együttműködést. "Úgy hiszem, mindenkinek világos, hogy a mai körülmények között mindannyiunknak közösen kell fellépni az új kihívásokkal, fenyegetésekkel szemben" - mondta.

A NATO-főtitkár kifejtette, hogy az orosz vezetőkkel szerdán tartott megbeszélésein számos kérdést megvitattak, köztük a NATO keleti irányba való bővítését is. "Butaság lenne tagadni a nézetkülönbségeket, de arra jutottunk, hogy ezek ellenére együtt kell működni és a hangsúlyt azokra a területekre kell helyezni, ahol egyetértés van" - mondta, s erre példának egyebek mellett a terrorizmus, a kalózkodás és a tömegpusztító fegyverek terjedése elleni fellépést hozta fel.

Rasmussen a sajtóértekezleten is elmondta, hogy a koalíciós erők érdekeltek az Afganisztánba irányuló, Oroszország területén áthaladó légi és vasúti tranzit bővítésében, és köszönetet mondott azért, hogy az orosz fél lehetővé tette az átmenő szállításokat. Kijelentette: szeretne az orosz féllel e vonatkozásban kötött megállapodásokhoz hasonlót elérni más olyan országokkal is, amelyeknek területén át szállítják a koalíciós erőknek küldött rakományokat.

Megerősítette: lehetségesnek tartja, hogy orosz szakértők részt vegyenek Afganisztánban a kábítószer-ellenes fellépéshez szükséges helyi erők képzésében, s hogy Oroszországban képezzenek ki ilyen afgán szakembereket. Mint mondta, az afganisztáni fegyveres testületek jelezték, hogy e téren hosszú távú projektekre lenne szükségük.

A NATO-főtitkár reményét fejezte ki, hogy sikerül előrelépést elérni a hadászati támadó - főleg nukleáris - fegyverek korlátozásáról és csökkentéséről szóló START-szerződést előkészítő tárgyalásokon és a hagyományos fegyverzetek korlátozása területén.

A címlapról ajánljuk