INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

A világ utolsó esélye, hogy megállítsa a globális felmelegedést

Infostart / InfoRádió
Már a világ vezetői is belátták, hogy lehetetlenség lesz tető alá hozni egy mindenki által elfogadható klímaegyezményt a decemberi koppenhágai csúcson. A politikusok most már inkább arra koncentrálnak, hogy új határidőt találjanak az új globális megállapodáshoz.

A világ utolsó esélye arra, hogy megállítsa a globális felmelegedést - így harangozták be az ENSZ által decemberre a dán fővárosba összehívott klímakonferenciát, amelyről már most sejteni lehet,  hogy eredménytelenül zárul majd.

A dán miniszterelnök, hogy megmentse a konferenciát a teljes bukástól, új javaslatot dolgozott ki, amelynek értelmében két ütemben történne a kiotói egyezményt felváltó nemzetközi klímavédelmi megállapodás kidolgozása: Koppenhágában szülessen egy politikai döntés, a jogilag kötelező egyezményt pedig a későbbiekben hoznák tető alá.

Környezetvédő csoportok azonban "mentőcsomagnak" tartják az ötletet, amely szerintük arra szolgál, hogy a gazdag országok kibújhassanak az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentése alól.

Az új kétütemű tervet Lokke Rasmussen ismertette az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködési Szervezet (APEC) szingapúri csúcstalálkozóján. A dán miniszterelnök hangsúlyozta: a politikai megállapodás alapja az a vállalás lenne, hogy az országok 2 Celsius-fok alatt tartják a hőmérséklet emelkedését.

"Az időtényezőt és az országok egyéni érdekeit figyelembe véve az elkövetkező hetekben arra kell fókuszálni, hogy mi lehetséges, és nem szabad figyelmünket arra terelni, ami nem lehetséges" - hangsúlyozta a dán vezető.

Korábban, a tárgyalások barcelonai fordulójánál a fejlődő országok képviselői kivonultak a tanácskozásról, mert az Egyesült Államok visszautasította, hogy csökkentse a káros gázok kibocsátásának mértékét.

A címlapról ajánljuk