eur:
394.36
usd:
370.45
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Obama elszólta magát, 8 év kormányzást tervez

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön elszólta magát, a Fehér Házban egy indián tanácskozáson arra tett utalást, hogy 8 év kormányzást tervez, vagyis 2012-ben újraindul az elnökválasztáson.

"Tehát az elkövetkező nyolc évben..." - kezdte mondandóját, de azonnal kapcsolt és korrigált: "legalább az elkövetkező négy évben". Aztán ezen is pontosított, és az elnökségéből hátralevő időszakra utalva azt mondta, "az elkövetkező három évben és egy hónapban..." meg kell teremteni a megfelelő infrastruktúrát és kereteket az amerikai kormány és az indián törzsek közötti új, dinamikus kapcsolatok kialakításához.

Obama a Fehér Házban első ízben megrendezett törzsi nemzetségek országos konferenciáján beszélt. Arról biztosította az őshonos indiánok képviselőit: javítani akar az indiánok életkörülményein, el akarja érni, hogy ők is egyenlő esélyt kaphassanak az "amerikai álom" megvalósításához.

A Navajo csoport képviselője azt kérdezte tőle, hogyan tudja biztosítani azt, hogy ez a politika hosszú távon, elnöksége után is megmaradjon? Obama erre reagálva kezdte úgy válaszát: a kormánynak nyilván végre kell majd hajtania a törvényeket, "tehát az elkövetkező nyolc évben...".

Az amerikai sajtó azonnal lecsapott a freudi elszólásra, amivel Obama közvetve arra utalt, hogy a következő, 2012-es elnökválasztáson újraindul az elnökségért. Erről eddig sem Obama, sem a Fehér Ház nem tett nyilatkozatot.

Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×