INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Obama elszólta magát, 8 év kormányzást tervez

InfoRádió / MTI
Barack Obama amerikai elnök csütörtökön elszólta magát, a Fehér Házban egy indián tanácskozáson arra tett utalást, hogy 8 év kormányzást tervez, vagyis 2012-ben újraindul az elnökválasztáson.

"Tehát az elkövetkező nyolc évben..." - kezdte mondandóját, de azonnal kapcsolt és korrigált: "legalább az elkövetkező négy évben". Aztán ezen is pontosított, és az elnökségéből hátralevő időszakra utalva azt mondta, "az elkövetkező három évben és egy hónapban..." meg kell teremteni a megfelelő infrastruktúrát és kereteket az amerikai kormány és az indián törzsek közötti új, dinamikus kapcsolatok kialakításához.

Obama a Fehér Házban első ízben megrendezett törzsi nemzetségek országos konferenciáján beszélt. Arról biztosította az őshonos indiánok képviselőit: javítani akar az indiánok életkörülményein, el akarja érni, hogy ők is egyenlő esélyt kaphassanak az "amerikai álom" megvalósításához.

A Navajo csoport képviselője azt kérdezte tőle, hogyan tudja biztosítani azt, hogy ez a politika hosszú távon, elnöksége után is megmaradjon? Obama erre reagálva kezdte úgy válaszát: a kormánynak nyilván végre kell majd hajtania a törvényeket, "tehát az elkövetkező nyolc évben...".

Az amerikai sajtó azonnal lecsapott a freudi elszólásra, amivel Obama közvetve arra utalt, hogy a következő, 2012-es elnökválasztáson újraindul az elnökségért. Erről eddig sem Obama, sem a Fehér Ház nem tett nyilatkozatot.

A címlapról ajánljuk