eur:
389.01
usd:
360.8
bux:
68155.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Milyen lesz Moszkva hó nélkül?

Nem lesz hó Moszkvában - közölte Jurizs Luzskov főpolgármester, aki az orosz légierőt bevetve próbálja megszabadítani a havas hónapoktól a fővárost, vagy inkább, állítása szerint, takarékoskodni a városi költségvetéssel.

"Betakarlak, mint Moszkvát a hó!" - szól a mondás, csak lehet, hogy idén nem lesz igaz. Jurij Luzskov polgármester ugyanis még azelőtt fel akarja oszlatni a felhőket, hogy azok a közelgő tél idején elérik az orosz fővárost.

A felesége révén kiterjedt üzleti kapcsolatokkal rendelkező városvezető azt mondja, hogy mindezzel pénzt kíván spórolni, ha ugyanis nincs hó, kevesebbet kell tisztítani az utakat, ráadásul kevesebb a dugó és a baleset.

Moszkvát általában november és március között borítja hótakaró, tehát nagyon sok havas napról van szó.

Luzskov több millió dollárt akar fizetni az orosz légierőnek, hogy a téli hónapok idején azt csinálja, amivel évente csak párszor bízták meg eddig: a felhőket permetezve tartsa távol a csapadékot a várostól.

A polgármester még szeptemberben vetette fel az ötletet Moszkva környéki gazdáknak. Azt mondta: a hófelhőkkel is azt kell tenni, mint az esőfelhőkkel. Így több csapadék és nagyobb termés lesz a városon kívül, míg Moszkvában nem havazik majd olyan gyakran.

A frissen újjáválasztott moszkvai Duma a múlt héten jóváhagyta a tervet. A főváros Lakás- és Közműbizottsága szerint hatmillió dollárt kell majd költeni a nagy felhők eloszlatására, amivel az hókotrási költségek felét spórolják meg.

Környezetvédők és a 10 milliós metropolisz külső kerületeinek lakói azonban attól tartanak, hogy a hó nagy része a külvárosokra hullik majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×