eur:
389.32
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Gorbacsov: "Nevetség tárgya az orosz demokrácia "

Szokatlanul kemény szavakkal ostorozta Mihail Gorbacsov az orosz vezetőket azt állítva, hogy az október 11-i helyhatósági választásokkal gúnyt űztek az emberekből és nevetség tárgyává tették az orosz demokráciát.

Mihail Gorbacsov egy szenvedélyes hangú interjúban bírálta a múlt heti orosz helyhatósági választások eredményét, amely tovább erősítette Vlagyimir Putyin kormányfő Egységes Oroszország pártjának hatalmát a parlament alsóházában, a Dumában, ahol 450 helyből 315-öt birtokol. Sokan azonban megkérdőjelezik az elsöprő eredményt, és csalást emlegetnek.

Gorbacsov a Novaja Gazeta című ellenzéki lap (amelynek egy része egyébként a volt szovjet vezető tulajdonában van) hétfői számában megjelent interjúban úgy vélte: az orosz demokrácia a nevetség tárgyává vált és gúnyt űztek az emberekből, akik kiábrándultak a választás intézményéből.

A politikai technokratákat tette felelőssé, akik, úgymond, a "nem az a fontos, hogy ki választ, hanem az, ki számol" - az egykori szovjet diktátornak, Sztálinnak tulajdonított - mottó jegyében járnak el.

"Nagyon komolynak" nevezte, hogy az állami duma három ellenzéki pártja tiltakozásul elhagyta a plenáris üléstermet. "Ha a hatalomhoz közel álló és óvatos emberek így döntenek, az annak a jele, hogy végérvényesen elveszítették bizalmukat a választás politikai intézményében", és ez távol tartja a választókat az urnáktól.

"De mit ér a demokrácia, ha nem vesznek részt benne az emberek?" - tette fel a kérdést a 78 éves Nobel-békedíjas politikus, aki szerint az orosz választási rendszert "teljesen megcsonkították", és szükség van alternatívára. "A sajtónak és a civil szervezeteknek maguknak kell kezdeményezniük egy új választási törvényt. A Dumára nem lehet számítani" - hangoztatta Gorbacsov, aki eddig tartózkodott attól, hogy ilyen keményen kritizálja a jelenlegi orosz vezetést.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×