eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Dániában leszállítják a büntethetőségi korhatárt

A liberális-konzervatív dán kormány azt tervezi, hogy tizenötről tizennégy évre szállítja le a büntetőjogi felelősség korhatárát, és elektronikus bilinccsel tartja kordában a 12 éves bűnözőket. Az intézkedések célja a fiatalkorúak bűnözésének megfékezése.

Brian Mikkelsen igazságügyi miniszter közölte, hogy a kormány kilencpontos intézkedési tervet terjesztett a parlament elé. A büntetőjogi felelősség korhatárának leszállítása és az elektronikus lábbilincs bevezetése mellett javasolja, hogy külön bírák foglalkozzanak a büntetőbíróságokon a fiatalkorúakkal, valamint küldjenek több nevelőt a "problémás" lakónegyedekbe a fiatalok támogatására. Különös figyelmet kell fordítani a bevándorlókra, akiknél fennáll annak veszélye, hogy rossz útra tévednek.

A miniszter magyarázatként elmondta, hogy a 14 éves fiatalok kétszer annyi bűncselekményt követnek el, mint a 13 évesek. Ezért szigorúbb bánásmódra van szükség, intézkedéseket kell tenni annak érdekében, hogy letérjenek a bűnözés útjáról. A kormány egyebek között meg akarja fosztani pénzforrásaiktól azokat a bandákat, amelyek 14 éves gyerekeket toboroznak, tudván, hogy ezek a fiatalok nem vonhatók büntetőjogi felelősségre.

A törvényt sértő 12 éves gyerekek esetében a kormány javasolja, hogy "bizonyos esetekben" használjanak elektronikus lábbilincset, amelynek segítségével ellenőrizhető, hogy a gyermek otthon tartózkodik-e éjszaka.

"Aktívabban kívánunk szembeszállni a fiatalkorúak bűnözésével, hogy védelmet nyújtsunk a társadalomnak az erőszakkal, a lopásokkal és más bűncselekményekkel szemben, valamint segítsünk a fiataloknak a szebb jövő érdekében" - mondta Mikkelsen.

A balközép ellenzék túlzónak minősítette és bírálta a kormány javaslatait, különösen az elektronikus bilincsek alkalmazását. Mindazonáltal a törvénytervezet elfogadása nem forog veszélyben, mivel a parlamenti többséget biztosítja a szélsőjobboldali néppárt támogatása.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×