eur:
389
usd:
361.14
bux:
68682.22
2024. május 7. kedd Gizella

Kétmilliárd euró a kisvállalatok feltőkítésére

Kétmilliárd eurót, mai árfolyamon csaknem 540 milliárd forintot fordít a francia kormány a kis és közepes vállalatok feltőkésítésére, valamint befektetéseik elősegítésére. Ezt Nicolas Sarkozy jelentette be több mint kétezer cégvezető előtt, hangsúlyozva, hogy az új eszköz már keddtől működőképes.

Az összeg felét a gazdasági válság kirobbanásakor felállított, mintegy 20 milliárd eurót kezelő Stratégiai Befektetési Alap szolgáltatja majd. Ebből mintegy 100 millió eurót a válság által leginkább megviselt, de még működőképes cégek konszolidálására fordítanak, 300 millió eurót közvetlenül az erős növekedési potenciállal rendelkező cégekbe fektetnek be, további 300 milliót pedig az arra rászoruló cégek saját tőkéjének megerősítésére használnak fel.

Ez utóbbi művelet egyébként részvényekre átváltható kötvények formájában történik, és az államfő elmondása szerint az a feltétele, hogy az érintett tulajdonosok elfogadják cégük átvilágítását, illetve lehetővé teszik a tulajdonrész vásárlást külső befektetők számára.

Akik erre nem hajlandók, azok az Oseo nevet viselő, a kis- és közepes vállalatok finanszírozására szakosodott pénzintézethez fordulhatnak kedvezményes hitelért. Ez utóbbi a tervek szerint egymilliárd eurót fog szétosztani alacsony kamatozású, hosszú futamidejű és fedezet nélküli hitelek formájában.

Az előzetes híreknek megfelelően Nicolas Sarkozy immár hivatalosan is bejelentette, hogy jövőre sem kell munkáltatói járulékot fizetniük a tíznél kevesebb alkalmazottat foglalkoztató cégeknek az újonnan felvett dolgozóik után. Ez az intézkedés, amint arról az InfoRádióban korábban beszámoltunk, tavaly decemberben történt bevezetése óta mintegy félmillió új munkahelyet eredményezett.

Az államfő a fentiek mellett azt is megerősítette, hogy a termelést elősegítő beruházásokat eszközlő cégeknek jövőre sem kell helyi iparűzési adót fizetniük, és hangsúlyozta, hogy a növekvő költségvetési hiány ellenére sem fogják emelni az adókat.

A kormány számításai szerint jövő év végére a költségvetési deficit a bruttó nemzeti össztermék 8,5 százalékát fogja kitenni, de Nicolas Sarkozy úgy véli, a növekedést nem az adó- és járulékemelés, hanem a versenyképesség növelése és a befektetések ösztönzése fogja visszahozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Május 5-én megkezdte többnapos európai látogatását Hszi Csin-ping kínai elnök. Az előre bejelentett információk szerint a keleti nagyhatalom vezetője három országban fog tárgyalásokat folytatni. A diplomáciai körút első állomása Franciaország, ahol már tényleges nyilatkozatokat is eredményeztek a megbeszélések. Május 7-én Szerbiában tárgyal a keleti nagyhatalom delegációja, végül Május 8. és 10. között Magyarországon zárul az utazás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×