eur:
388.68
usd:
361.64
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Tüntetőleg kivonult a legtöbb EU-küldöttség az iráni elnök beszéde alatt

A 27 EU-tagállam többsége, köztük Magyarország küldöttsége tüntetőleg kivonult szerdán az iráni elnök beszéde alatt az ENSZ Közgyűlés ülésszakának általános vitájáról - közölte Bródi Gábor ENSZ-nagykövet. Mahmúd Ahmadinezsád ugyan nem kérdőjelezte meg a holokausztot vagy Izrael állam létét, de nemzetközi zsidó összeesküvésről és a palesztin néppel szembeni genocídiumról beszélt.

Az egyes EU-országok delegációi egymás után hagyták el az üléstermet, tüntetőleg távozott néhány karibi ország küldöttsége, és üresen maradtak az Egyesült Államok, Kanada és Izrael képviselőinek helyei is.

Bródi arra a kérdésre, hogy - az előzetes közlések dacára - miért nem volt egységes az EU fellépése, az MTI tudósítójának elmondta: az iráni elnök csak áttételesen utalt azokra a gondolatokra, amelyekről az EU-tagállamok előzetesen, a kivonulás lehetséges okaiként megállapodtak, s ebben a helyzetben nyilván több állam úgy gondolta, ez még nem üti meg a távozás szintjét.

Az AFP francia hírügynökség tucatnyinál is több kivonuló országról beszélt tudósításában, név szerint megemlítve Franciaországot, Németországot, Nagy-Britanniát, Olaszországot, az Egyesült Államokat, Dániát, Magyarországot, Argentínát, Costa Ricát, Uruguay-t, Új-Zélandot és Ausztráliát.

Ahmadinezsád egyébként hosszú "vádbeszédet" mondott, bírálva a világ jelenlegi állapotát, s bár burkolt szavakkal, de újból elővette a "zsidó összeesküvésről" szóló téziseket. "Immár elfogadhatatlan, hogy fejlett hálózatainak köszönhetően a világ nagy részén egy kisebbség uralja a politikát, a gazdaságot és a kultúrát. S hogy a rabszolgaság egy új formáját teremtse meg, s kárt okozzon más nemzetek hírnevének, csak azért, hogy elérje rasszista céljait" - szögezte le az iráni elnök.

Ahmadinezsád emellett - az Egyesült Államokra, s az amerikaiak iraki, illetve afganisztáni beavatkozására utalva - közölte: "elfogadhatatlan, hogy csapatokat küldjenek több ezer kilométerre, hogy ott háborút vívjanak, vért ontsanak, terrort és megfélemlítést terjesszenek".

Ahmadinezsád beszéde alatt több ezren tüntettek az ENSZ-székház előtt az iráni elnök ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 9. 05:13
×
×
×
×