INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Adóellenőrökkel a bűnözők ellen

Infostart / InfoRádió
A francia kormány a rendőrség mellett immár az adóhivatalt is beveti a bűnözők elleni harcba. A belügyi és a pénzügyi tárca vezetője által szerdán aláírt egyezmény értelmében néhány hónapon belül tizenhét megyében összesen ötven adóellenőr kezdi meg működését a nagyobb városok "forrónak" minősített negyedeiben, és feladatuk az lesz, hogy felderítsék a "külső gazdagság jeleit magukon viselő", ám jövedelmet nem bevalló, így adót sem fizető személyeket.

A bűnözők adminisztratív eszközökkel való kiszűrésének gondolatát egyébként maga Nicolas Sarkozy vetette fel hét évvel ezelőtt, még belügyminisztersége idején, ám megvalósulására meg kellett várnia államfővé választását. A témát idén májusban vette elő újra, amikor az iskolai erőszak kapcsán bejelentette: "vissza akarja hódítani" a bűnbandáktól a külvárosi lakónegyedeket.

Amint annak idején az InfoRádióban beszámoltunk, Nicolas Sarkozy elfogadhatatlannak nevezte, hogy Franciaországban jelenleg mintegy huszonöt nagyvárosi lakótelep, melyek közül huszonegy Párizsban található, "a bűnözés, a kábítószer és a fegyverkereskedelem" melegágyának számítson, és azt ígérte, hogy egyetlen utcát, pincét vagy lépcsőházat sem hagynak a bűnözők kezén", megengedhetetlennek tartva, hogy "egy törpe kisebbség" diktálja a törvényt a békés lakóknak.

Az adóellenőröknek tehát éppen ezt a "törpe kisebbséget" kell kiszűrniük, és munkájuk hatékonysága érdekében az adóhivatal az elmúlt hónapokban átdolgozta azt a belső, amúgy húsz éve összeállított dokumentumát, amely alapján valakinél a "külső gazdagság jelei" megállapíthatók.

Korábban ugyanis például a golfozni járók vagy a jachttal rendelkezők számíthattak kiemelt ellenőrzésekre, ám a hatóságok tapasztalatai szerint a külvárosok megtollasodott bűnözőit ezek nem érdeklik. Õk alapvetően márkás öltönyökben feszítenek, vadonatúj luxusautókon furikáznak, plazmaképernyőket gyűjtenek és méregdrága külföldi utazásokra fizetnek be, így az ellenőrök ezentúl ezekre az elemekre fordítanak kiemelt figyelmet.

A rendőrség adatai szerint az új generációs bűnözők a fentiek mellett egyre gyakrabban fektetik pénzüket jól jövedelmező éttermekbe vagy éjszakai mulatókba, így az adóhatóság emberei várhatóan ezeket is górcső alá veszik.

A rendőrség vezetői mindenesetre örülnek a szerdai egyezménynek, és látványos eredményeket várnak a náluk lényegesen szélesebb vizsgálati lehetőségekkel rendelkező adóhatóság munkájától. Az adatbázisok összevetése az eddigiekhez képest lényegesen könnyebbé válik - hangoztatják, így nem csak a gonosztevők bankszámla adatairól és az azokon lezajlott mozgásokról értesülhetnek, hanem akár arról is, hogy az illető fizet-e társadalombiztosítási járulékot vagy részesül-e valamilyen állami juttatásban.


A címlapról ajánljuk