eur:
388.9
usd:
362.01
bux:
0
2024. május 9. csütörtök Gergely

Franciaország már az autóipar fejlesztésén gondolkodik

A francia állam beszáll a Renault új üzemének finanszírozásába, ahol a cég elektromos autóinak meghajtásához szükséges akkumulátorokat fogják gyártani. Ezt Christian Estrosi ipari miniszter jelentette be kedden, hozzátéve, hogy a részvétel mértéke egyelőre nem ismert, de azt már tudni lehet, hogy az 1,5 milliárd eurós beruházáshoz az állami részt a gazdasági válság kirobbanásakor létrehozott Stratégiai Befektetési Alap szolgáltatja majd.

A leendő üzemet a Renault egyik Párizshoz közeli központjában, Flins-ben fogják felhúzni, és a projektben az autógyártó mellett a Francia Atomenergia Ügynökség, a japán elemgyártó óriás, a NEC, valamint a Renault és a japán Nissan autógyártó közös cége is részt vesz. A tervek szerint az új gyárban két év múlva már évi 50 ezer korszerű lítium akkumulátor készül, 2015-re pedig a termelés eléri az évi 250 ezer egységet.

Az akkumulátorgyár mellett a kormány egy olyan kutatóközpont létrehozásában is szerepet vállal, amely az új generációs, olcsóbb és könnyebb akkumulátorok kifejlesztésén dolgozik majd. Az ipari miniszter szavai szerint ez az intézet a kelet-franciaországi Grenoble városában fog működni.

Christian Estrosi kedden azt is bejelentette, hogy a kormány még az ősz folyamán mintegy 50 ezer, kisméretű elektromos haszonjárművet rendel a két nagy francia autógyártótól, a Renault-tól és a Peugeot-Citroën-től, melyekkel elsősorban a nagy állami tulajdonú cégeket, mások mellett a postát és a villamos műveket fogják ellátni. A miniszter hangsúlyozta: a kormány ezzel is igyekszik hozzájárulni az elektromos gépkocsik piacának beindításához, és úgy tervezik, hogy az állam által megvásárolt autók száma 2014-re eléri a 100 ezer példányt.

A leendő gépkocsi-modellekről egyébként máris megkezdődtek a tárgyalások a gyártók és a francia posta vezérigazgatója között, és ez utóbbi kedden azt nyilatkozta, hogy a La Poste 2013-ra mintegy tízezer elektromos autóval egészíti ki jelenlegi gépkocsiflottáját.

A kormány mindezek mellett a magánszektor vásárlásait is ösztönözni akarja, az ezzel kapcsolatos intézkedéseket a környezetvédelmi miniszter várhatóan még a héten bejelenti. A Les Echos gazdasági napilap úgy értesült, hogy a jövőben ötezer eurós, mai árfolyamon közel 1,4 millió forintos állami "prémium" járna egy új elektromos autó megvásárlásához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

A hét első felében határozott emelkedést láttunk a tőzsdéken, bár a momentum tegnapra kissé lassult az USA-ban, és ma reggel is vegyes összkép látszik az ázsiai tőzsdéken, bár a kínai piacok kaptak egy nagyobb lökést attól, hogy a vártnál erősebb külkereskedelmi adatokat közöltek ma az import tekintetében. Eközben viszont továbbra is a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek a befektetők, a holnap ilyen szempontból itthon is kiemelten fontosnak számít, hiszen a két legnagyobb blue chip, az OTP és a Mol is pénteken hajnalban teszi majd közzé a legfrissebb számait. Ami a mai piacnyitást illeti,  a határidős indexek állása alapján visszafogott mozgásokra van kilátás, enyhe emelkedéssel indulhat a nap az európai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×