Azt még nem tudni, hogy a gyűjtők megindulnak-e, amikor megjelennek az idei év első fiatal borai, a francia borászok mindenesetre bátoríthatják őket. Az idei időjárás ugyanis a lehető legjobb volt ahhoz, hogy egy remek évjárat kerüljön a hordókba, majd a palackokba.
A Financial Times borkedvelő újságírói több francia termelővel is beszéltek. 2009 tele nem csak a nemzetközi pénzügyi ágazatot tizedelte, a borra kártékony bogarakat is. Az esős tavasz helyreállította a talaj nedvességszintjét, amelynek nyomán különösen jó a termés. A nyár száraz és meleg volt, de annyira nem forró, hogy a szőlőszemek összeaszalódjanak a tőkéken, mint ahogy 2003-ban történt..
Olyan egymástól távoli vidékek, mint Bordeaux és Elzász pincészetei is remek borokra számítanak.
Az időjárás olyan kegyes volt hozzájuk, hogy a szokásosnál egy héttel korábban kezdték a szüretet és a szeptember sem áztatta el őket. Ennek eredménye a "nagyon, nagyon egészséges szőlő" - lelkendezett az egyik szakértő, aki szerint fenomenális évjáratra azért nem kell számítani.
Annyi biztosnak tűnik, hogy 2007 és 2008 után a különböző újvilági termelők által fenyegetett francia bor ismét kelendő lesz. Az utóbbi időben a kétségbeesett termelők már az alkoholcsökkentés módszerével kezdtek kísérletezni, hogy ezzel az újdonsággal próbálják beérni a külföldi versenytársakat.
A klímaváltozás miatt ugyanis magasabb a borok alkoholtartalma, mint néhány évvel ezelőtt, az italozás elleni kampányok azonban még a franciák borivó kedvét is aláásták. Úgy tűnik, az idei évjárattal a borászok kaptak egy lélegzetvételnyi időt.
Véget ért az időjárásunkat jelentősen felborító folyamat