INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Haraszti Miklós levelet írt Silvio Berlusconinak

InfoRádió / MTI
Két olasz napilap elleni feljelentésének visszavonására kérte az olasz miniszterelnököt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője.

Haraszti Miklós levelet intézett Silvio Berlusconihoz, amelyben aggodalmának adott hangot a két, összesen hárommillió eurós kártérítési keresetet illetően.

Az olasz kormányfő becsületsértés vádjával indított eljárást a La Repubblicában és a L'Unitában júliusban és augusztusban megjelent cikkek miatt.

A cikkek egy része a miniszterelnök magánéletét, mint közszereplőét vizsgálta és a sajtószabadsághoz való viszonyáról tett fel kérdéseket - emlékeztetett az EBESZ illetékese.

A sajtó ellenőrző szerepének fontos eszköze, hogy folyamatosan kérdéseket tegyen fel, még ha azok pártosan elfogultak is - hangsúlyozta Haraszti.

Emlékeztetett arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága számos esetben megállapította: az állami tisztségek betöltőinek erőteljesebb bírálatot kell eltűrniük, mint az egyszerű állampolgároknak. "A közvélemény joga a tájékozódáshoz magában foglalja a tömegtájékoztatási eszközök kérdezéshez való jogát" - írta.

Berlusconi ügyvédei francia, illetve spanyol lapok ellen is pert indítottak a miniszterelnök magánéletét kísérő botrányok tálalása miatt. A Le Nouvel Observateur című francia hetilapot például a "Szex, hatalom és hazugságok" című írása miatt perelték be, az El País című spanyol napilapot pedig azért, mert fényképeket közölt a politikus szardíniai villájában meztelenül mutatkozó vendégekről.

Olaszországban aláírásgyűjtő akció indult a La Repubblica mellett. A kezdeményezők szerint a miniszterelnök kártérítési követelésével meg akarja félemlíteni, el akarja hallgattatni a szabad sajtót. A felhívást augusztus végéig száztizenötezren írták alá, köztük számos politikus, értelmiségi és művész, így példádul Umberto Eco író, az irodalmi Nobel-díjas Dario Fo, Bernardo Bertolucci filmrendező és Adriano Celentano énekes.

A címlapról ajánljuk