eur:
394.06
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Nem egységes a szlovák sajtó a csúcs megítélésében

A szlovák sajtó nem egységes a magyar-szlovák kormányfői találkozó megítélésében. A politikusok egy része óvatos optimizmussal értékeli a Bajnai-Fico megbeszélést.

Míg a pozsonyi SME mérsékelt optimizmussal értékelte a szécsényi magyar-szlovák miniszterelnöki találkozó eredményét, a Pravda szerint a megbeszélés szinte semmilyen eredményt nem hozott.

A SME cikkírója úgy véli: aki bízik abban, hogy mindkét fél a kapcsolatok javítására törekszik, az Szécsényt új kezdetnek veheti. "Ám saját felelősségére. A nem teljesen egyező jogi nézetekről szóló mondatok mögött ugyanis teljesen eltérő vélemények vannak a nyelvtörvényről" - mutat rá a pozsonyi újság, megjegyezve, hogy Knut Vollebaek EBESZ-főbiztos számára nem volt szerencsés a tegnapi nap, hiszen "a bíró szerepében nem tudja majd kiérdemelni mindkét fél háláját".

A lap ugyanakkor nevetségesnek tartja, hogy bizottságot állítanak fel annak megvizsgálására, hogyan utazhatnak az elnökök a szomszéd országokba. "Még ha a találkozó nem is javít a kapcsolatokon, nem kell bírálni. Hosszú idő után olyan eseménynek lehettünk tanúi, amely legalább nem rontja őket" - olvasható a SME-ben.

A független Pravda "Rossz páros rossz helyen" címmel közölt jegyzete úgy látja, hogy a találkozónak a kezdetektől fogva volt egy alapvető hibája: mesterséges és Európa által kikényszerített eszmecsere volt.

Fico és Bajnai jelenleg csak a probléma csomagolásával foglalkozhatnak, mert a mag és a gyújtópont rajtuk kívül van. "A probléma magja Csáky MKP-ja (Magyar Koalíció Pártja) és a magyar kisebbség helyzete Szlovákiában" - írja a szerző, aki szerint a probléma megoldásának kulcsa Fico és Csáky kezében van; kettejüknek kellene megegyezni, minden más fél közti megállapodás ugyanis a nyelvtörvény ügyében művi dolog.

A Hospodárske Noviny című gazdasági napilap szerint a tegnapi találkozó nem volt reménytelen, hiszen ha mindkét fél megállapodott abban, hogy az EBESZ ajánlásait fogják figyelembe venni, hogy megpróbálnak megállapodni a köztársasági elnökök látogatásainak szabályaiban, é több közös bizottság is alakul néhány vitás kérdés megoldása érdekében, valamint felgyorsítják a közös gazdasági projekteket, akkor a kormányfői találkozó érdemi előrelépést hozott, amire lehet építeni a későbbiekben is - hangsúlyozza a gazdasági lap írása.

Duray: kommunista idők

Az MKP stratégiai alelnökének, Duray Miklósnak a véleménye szerint a magyar-szlovák miniszterelnöki csúcs résztvevői elsiklottak a Magyarország és Szlovákia közötti problémák fölött, Bajnai Gordon és Robert Fico találkozójának a szellemisége a kommunista időket idézi.

"Nem hiszem, hogy a magyar diplomácia emlékezetes napja marad 2009. szeptember 10-e. Ugyanis tudatosítaniuk kell, hogy a két miniszterelnök találkozójából a szlovák fél került ki győztesen. Nem oldottak meg semmit, tehát semmilyen eredményre nem jutottak" - nyilatkozta az egyik szlovákiai magyar hírportálnak az MKP alelnöke.

Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnökhelyettese szerint Robert Fico és Bajnai Gordon azzal, hogy a nyelvtörvényt illetően megegyeztek: az majd az EBESZ ajánlásai szerint alakul, "kissé kibúvót kerestek" a kisebbségügyi főbiztosára próbálva áthárítani a felelősséget.

Bugár Béla, a Híd - Most elnöke saját szavai szerint óvatos optimista a találkozó megítélésében. Már azt is pozitívumnak tartja, hogy megvalósult a találkozó, és az is jó, hogy megállapodtak a 11 pontban - véli Bugár Béla.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×